Zdraví prospěšný chleba

Zdravý chleba, o kterém se vám zatím možná ani nesnilo. Pojďte ho společně s Apetýtem vyzkoušet!

Budete potřebovat:

  • 160 g ovesných vloček (pohankových, jáhlových, špaldových)
  • 100 g drcených lněných semínek
  • 40 g pekanových ořechů
  • 50 g neloupaných mandlí
  • 200 g slunečnicových semínek
  • 30 g chia semínek
  • 20 g psyllia (rozpustná vláknina z lékárny)
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce agáve sirupu
  • 1 lžičku soli
  • 360 ml vody

Postup:

  1. Na pečení je ideální klasická obdélníková forma 30×11 cm, kterou vyložíte pečícím papírem.
  2. V míse smíchejte všechny suché ingredience a pořádně promíchejte.
  3. Pak přidejte rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu.
  4. Do formy dejte pečící papír – podle rady šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha papír nejdřív zmačkejte – lépe se s ním pak ve formě manipuluje a drží lépe tvar.
  5. Vlijete směs a horní část uhlaďte – bude to spodní část chleba.
  6. Takhle připravenou směs nechte ve formě 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chleba držel pohromadě.
  7. Odleženou směs dejte péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opečte tak spodní část chleba.
  8. Potom formu vyndejte z trouby, chleba i s pečícím papírem položte na plech a obraťte ho opečenou částí dolů.
  9. Pečte dalších 30 minut do křupava.
  10. Řiďte se barvou chleba, podle ní poznáte, zda je upečeno.
  11. Krájíme až po vychladnutí a mažeme, čím je libo, třeba pomazánkou z tvarohu a pažitky.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.