Zdraví prospěšný chleba
Zdravý chleba, o kterém se vám zatím možná ani nesnilo. Pojďte ho společně s Apetýtem vyzkoušet!
Budete potřebovat:
- 160 g ovesných vloček (pohankových, jáhlových, špaldových)
- 100 g drcených lněných semínek
- 40 g pekanových ořechů
- 50 g neloupaných mandlí
- 200 g slunečnicových semínek
- 30 g chia semínek
- 20 g psyllia (rozpustná vláknina z lékárny)
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce agáve sirupu
- 1 lžičku soli
- 360 ml vody
Postup:
- Na pečení je ideální klasická obdélníková forma 30×11 cm, kterou vyložíte pečícím papírem.
- V míse smíchejte všechny suché ingredience a pořádně promíchejte.
- Pak přidejte rozpuštěný kokosový olej, agáve sirup a vodu.
- Do formy dejte pečící papír – podle rady šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha papír nejdřív zmačkejte – lépe se s ním pak ve formě manipuluje a drží lépe tvar.
- Vlijete směs a horní část uhlaďte – bude to spodní část chleba.
- Takhle připravenou směs nechte ve formě 2 hodiny odležet, aby do sebe semínka i psyllium nasákly vodu a chleba držel pohromadě.
- Odleženou směs dejte péct do trouby na 200 stupňů na 25 minut a opečte tak spodní část chleba.
- Potom formu vyndejte z trouby, chleba i s pečícím papírem položte na plech a obraťte ho opečenou částí dolů.
- Pečte dalších 30 minut do křupava.
- Řiďte se barvou chleba, podle ní poznáte, zda je upečeno.
- Krájíme až po vychladnutí a mažeme, čím je libo, třeba pomazánkou z tvarohu a pažitky.
Související
-
Domácí tvarohová pomazánka
Pondělní Apetýt přináší nahlédnutí do připravované knihy Babské rady, která bude především naplněna zajímavými recepty. Tady je jeden z nich!
-
Řecká pomazánka ze žlutého hrachu
V Apetýtu pro vás i dnes máme tip na pomazánku. Tentokrát k ní budeme potřebovat žlutý půlený hrách. Jde totiž o řeckou pomazánku zvanou fava.
-
Chlebové uzlíky
Za receptem Apetýtu se vydáme do jihomoravských Čejkovic, kde v areálu starého zdevastovaného Havlíčkova mlýna vybudovali centrum čaje a bylinek – SONNENTOR.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.