Zastupitelé ve Zlíně pro příští rok schválili další snížení daně z nemovitosti

12. září 2024 16:08

Ve Zlíně se (po letošním výrazném zvýšení) pro příští rok sníží daň z nemovitosti. Podle nového rozhodnutí města to bude u některých lokalit až o jednu třetinu.

V loňském roce (2024) schválilo zastupitelstvo města Zlína po 15 letech zvýšení daně. Vláda v rámci konsolidačního balíčku pak tuto daň ještě navýšila. Daně se tak obyvatelům Zlína v průměru zvedly pětinásobně a šlo o jeden z nejvyšších nárůstů v Česku.

Majitelé bytů o velikosti 2+1, kteří ve Zlíně platili daň z nemovitosti průměrně 659 korun, letos museli dát 2241 korun. Lidé žijící v typických baťovských půldomcích platili kolem 1000 korun, nově téměř 5000 korun. Tím se samozřejmě zvedla vlna kritiky.

Snížením daně z nemovitosti se zabývali zastupitelé už letos v červnu, kdy ji od příštího roku mírně snížili, poplatek měl klesnout průměrně o 16 procent. Podle části politiků šlo jen o kosmetickou úpravu, vedení města proto připravilo další snížení, které schválilo na svém jednání 12. září 2024. Ke změně daně tak využilo poslední možný zákonný termín, aby snížená sazba daně platila v příštím roce. Změny daní totiž musí města schválit do konce září.

Podrobnosti o jednotlivých koeficientech i rozhodnutí města najdete v tiskové zprávě ZDE.

Jaké plány mají s daní z nemovitosti další města ve Zlínském kraji?

V Uherském Hradišti, v sousedních Kunovicích nebo Bojkovicích daň měnit neplánují. Ve Starém Městě schválili vyšší daň pro prodejny, obchody a supermarkety. Pro obytné budovy a rodinné domy zde daň z nemovitosti zůstává stejná. V Luhačovicích snížení místních koeficientů zastupitelé projednávat 12. 9. v podvečer. Hulíně na Kroměřížsku pak navýšili daň z nemovitosti pro průmyslové objekty, vzroste na dvojnásobek.

Spustit audio

Související