Zastupitelé souhlasí. V holešovské zóně může firma postavit skleníky a pěstovat zeleninu za pomoci ryb

23. duben 2018 16:10

Do holešovské průmyslové zóny míří firma na zpracování potravin. Práci by společnost taneco měla nabídnout téměř čtyřem stovkám lidí.

Zastupitelstvo Zlínského kraje schválilo smlouvu o budoucí kupní smlouvě. Kraj by měl za prodej pozemků inkasovat od společnosti taneco šedesát šest a půl milionu korun.

„Firma bude v holešovské zóně od roku 2022 chovat ryby a pěstovat zeleninu,“ řekl vedoucí odboru investic Zlínského kraje, Milan Štábl.

Taneco chce se stavbou začít v roce 2020 a provoz rozjede o dva roky později. Druhou etapu má naplánovanou na rok 2023 se zahájením koncem roku 2025.

Firma chce v Holešově investovat 2,5 miliardy. Bude vyrábět potraviny a využije při tom chov ryb

Zóna v Holešově

Zlínský kraj chce prodat pozemky v holešovské zóně za 66,5 milionů korun firmě taneco. Firma tam za 2,5 miliardy vybuduje potravinářský závod, nabídne 378 míst.

Celkem tak společnost investuje v holešovské zóně 2,5 miliardy korun. V novém provozu by mělo práci najít 378 lidí.

Firma, u jejichž zrodu stál František Čuba, chce postavit skleníky s nádržemi na chov ryb.

Voda, kterou ryby znečistí, se pak využije pro pěstování rostlin, které z ní nasbírají živiny a tím ji vyčistí. Pak putuje zpátky k rybám.

Na vstupu jsou jen granule na krmení ryb, žádný odpad provoz neprodukuje a ztráty jsou pouhá tři procenta denně. Tvoří je voda, která se odpaří.

V Holešově jde o jedinou strategickou průmyslovou zónu v Česku, kde stát s tímto podnikáním souhlasil. „V Holešově jsme takový záměr povolili z důvodu dostatečné kapacity této zóny,“ uvedl už dříve mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Kryštof Čeřovský.

Firmě chtěla továrnu původně stavět v Krnově, tam to stát ale nepovolil. A to proto, že krnovská zóna byla kapacitně naplánovaná spíše pro menší výrobní firmy, ne pro zemědělskou prvovýrobu

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související