Zásoby v humanitárních sbírkách došly, potřeba jsou ale stále hlavně potraviny a hygienické potřeby

3. červen 2022 14:31

Český červený kříž ve Zlíně dočasně ukončil provoz humanitárního skladu pro lidi z Ukrajiny. Lidé totiž přestali přispívat. Zájem o tuto pomoc přitom přetrvává.

Humanitární sklad Českého červeného kříže pro ukrajinské uprchlíky ve Zlíně je od června zavřený. Výrazně totiž ubylo dárců, a to především potravin a hygienických potřeb.

Pomoc Ukrajincům prchajícím před ruskou agresí ale nekončí, vedení červeného kříže hledá nové prostory a zavede jiný systém podpory.

Obdobný nedostatek zásob je i Potravinové bance ve Zlínském kraji. Potvrdila to její ředitelka Vendula Kovářová a dodala, že hlavně o potraviny je aktuálně zájem spíše ze strany českých sociálně slabých občanů a rodin: „Za nás můžu říct, že nám spíše narůstají potřeby běžných obyvatel, což patrně bude souviset s inflací a rostoucími náklady.“

Podotýká, že kdo chce pomoci, nemusí čekat na oficiální vyhlášení sbírky: „Budeme velmi rádi, protože ta potřeba je pořád stejná. Žádáme nejvíce trvanlivé potraviny a drogerii. Pokud bude někdo mít zájem něco darovat, určitě může přímo do skladu nebo jsme ochotni si pro takové sbírky přijet. Budeme rádi za jakékoli dary.“

Spustit audio

Související