Zásah proti rozkrádání evropských dotací. Ve Zlíně podali žalobu na deset lidí a firem, škoda jde do desítek milionů korun

20. srpen 2018 09:03

Zlínská pobočka brněnského krajského zastupitelství podala obžalobu na deset osob kvůli neoprávněnému čerpání evropských dotací.

Podle žalobců způsobily škodu za desítky milionů korun, hrozí jim až 12 let vězení. V tiskové zprávě o tom informovala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. Všichni jsou stíhaní na svobodě.

Obžalobě z několika trestných činů čelí šest fyzických a čtyři právnické osoby. Kriminalisté se případem zabývají od roku 2014 na základě oznámení podnikatele, kterému se nezdálo zcela legální čerpání dotací z evropských fondů, o něž požádal.

"Hlavním organizátorem byl sedmapadesátiletý muž ze Zlína, zaměstnanec organizace, která zprostředkovává čerpání evropských dotací. Spolu s dalším zaměstnancem a bývalou pracovnicí využívali znalostí, zkušeností a informací nabytých při práci a v rozporu s regulemi Evropské unie pomáhali za finanční odměnu získat a vyčerpat žadatelům dotace na realizace výstavby ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji," uvedla mluvčí.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování zadokumentovali, že nezákonné čerpání probíhalo už od roku 2008 do roku 2015. V rámci trestního řízení zajistili nemovitý majetek v hodnotě 50 milionů korun, včetně ubytovacích zařízení, které byly z dotací postaveny a více jak 100 tisíc korun na účtu.

Obviněni byli dva muži a žena, kteří v minulosti pracovali na různých pozicích u organizace zajišťující čerpání dotací, dále tři jednatelé firem působící v oblasti ubytování, kteří za firmy o dotace žádali, a čtyři firmy z Prahy, Zlína a Ostravy.

Předmětem trestního stíhání jsou trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplacení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. 

Spustit audio

Související