Zakopat kontejnery pod zem? Ostuda historického centra Pardubic má zmizet

20. září 2019 11:30

Bělobranské náměstí v historickém centru Pardubic teď funguje hlavně jako parkoviště pro auta a stání pro kontejnery na tříděný odpad. Lidé, kteří tam bydlí, by to ale chtěli změnit, rádi by měli v historické části města prostor na příjemné posezení nebo pořádání společných akcí. Nebude to ale snadné, třeba o vymístění aut by musela rozhodnout velká radnice, některé dílčí úpravy ale zvládne i zastupitelstvo obvodu.

„Začali jsme se bavit s lidmi, kteří tady žijí, a zjistili jsme, že to všichni vnímají podobně. Nejsem si jistý, jestli je to zrovna místo, kde by takovéhle hnízdo odpadků mělo být,“ říká zastupitel Vojtěch Jirsa (Piráti).

U kontejnerů často leží krabice a pytle s plasty. Historickému centru města to dělá spíše ostudu. „Je to tu velmi neutěšené. Nejenom kvůli kontejnerům, ale třeba i kvůli parkování aut. Se svými pracovníky jsem našla řešení,“ říká starostka obvodu Alena Stehnová.

Kontejnery na náměstí zapadnou

Neznamená to ale, že by lidé bydlící v blízkosti Bělobranského náměstí museli s tříděným odpadem chodit daleko. „Kontejnery pro tříděný odpad jsou potřeba, ale mohly by být podzemní. Přímo tady na náměstí, směrem k archivu je místo, kde nejsou ani inženýrské sítě, a kdybychom našli vhodný typ kontejnerů, tak by sem i zapadly,“ říká Miroslav Klapka z odboru správy majetku.

„Budeme se to snažit protlačit. Samozřejmě je tu i více problémů, dlažba, ta by potřebovala přeložit a parkování, to bude problém, to bude běh na dlouhou trať,“ potvrzuje starostka.

Zakrytá studna je hned vedle sochy sv. Jana Nepomuckého

Bělobranské znovu náměstí

Pořadatelé akce Bělobranské znovu náměstí se dnes pokusí zprovoznit v centru Pardubic původní pumpu. Dvoudenní festival má upozornit na to, že náměstí nemusí sloužit jenom jako parkoviště. Kromě divadelního představení, veřejného pikniku, promítání nebo nejrůznějších workshopů se organizátoři festivalu o půl šesté odpoledne pokusí znovu vrátit na toto místo i původní zdroj vody.

Podle Jirsy jsou podzemní kontejnery dobrý nápad, ale od studie k realizaci je dlouhá cesta, která může trvat několik let. „Když jsme v zastupitelstvu přijímali to usnesení, tak jsem předpokládal, že se jedná o řešení, které by bylo realizovatelné ze dne na den. To znamená najít jiné místo, kam můžeme ty povrchové kontejnery umístit hned,“ dodal Jirsa.

Možnost zřízení podzemních kontejnerů na Bělobranském náměstí prověřovaly služby města už v roce 2015. Od té doby se ale nic nestalo.

Na budoucí podobě Bělobranského náměstí budou pracovat architekti a podle studie se ukáže, co je možné udělat.

Související