Parkovné v Pardubicích asi zdraží, v centru až na 80 korun za hodinu

5. únor 2019 11:10

Pohled na parkovací lístek v Pardubicích asi bude víc bolet. Na magistrátu připravují nový ceník pro placená parkoviště. Navržené změny jsou dost výrazné - sazba se na některých místech zvýší na dvojnásobek nebo dokonce trojnásobek. V centru města by tak řidiči měli platit až 80 korun za hodinu.

„Dvacka na hodinu, to je myslím adekvátní na to, že jsme v centru. Potom budu chodit do práce pěšky, to je jasný,“ vypočítává mladík, který na Bělobranském náměstí kupuje parkovací lístek. Pokud v lokalitě zvýšení na 60 korun za hodinu projde, koupí si prý radši kolo.

Bouřlivou diskusi v pondělí na sociálních sítích rozpoutal příspěvek člena Komise pro dopravu Rady města Pardubic Rostislava Bittnera (ČSSD):

To, že by se mělo parkovné nově platit za lihovarem, ale podle informací Českého rozhlasu Pardubice není pravda. V tomto místě by navíc mělo být parkování možné jen do letošního června.

Zvýšení parkovného navrhuje náměstek primátora Petr Kvaš (ODS). Podle něj se s cenami nehýbalo 25 let. „Ceny parkovného se nezměnily od roku 1994, zatímco ceny jízdného v MHD se za tu dobu zvedly o 375 procent.“

Parkoviště na Bělobranském náměstí v Pardubicích

A návrh podporuje i pardubický zastupitel a člen dopravní komise Vojtěch Jirsa (Piráti). „Cílem zpoplatnění parkování ve městech není to, vybrat víc peněz do městské kasy, ale zajistit dostupnost parkovacích míst. To znamená, že když přijedete do nějaké ulice, tak aby nebyla všechna místa obsazena. A to lze zajistit jenom tak, že tam, kde je velká poptávka po parkování tu cenu trochu zvýšíte,“ říká Vojtěch Jirsa.

Centrum za 80 Kč, rezidenti bez změny

Výhodu by měli mít rezidenti, tedy majitelé parkovacích karet, kterých se podle Jirsy plánované zdražení netýká. Měli by tak mít větší šanci, že před svým domem zaparkují, protože ostatním řidičům se nebude chtít hrst mincí obětovat. „Každý, kdo se občas pohybuje po Pardubicích autem, ví, kde se těžko parkuje. Je to například v centru města parkoviště před Grandem, vysoká obsazenost je v Labské ulici tam, kde kotví Arnošt a těch míst je víc,“ říká Jirsa.

Tady je pár příkladů navržených změn: v Labské ulici z 10 na 40 korun za hodinu, u Grandu z 30 na 80 a na Pernštýnském náměstí ze 40 na 80 korun za hodinu. O novém ceníku parkovného by měla rada města jednat příští měsíc.

Související