Zájemců o zapůjčení a přepravu kola u cestujících Českých drah roste. Dopravce nevylučuje rozšíření služby

13. květen 2019 12:58

Ve Zlínském kraji si lidé stále častěji půjčují kola v infocentrech i na vlakových nádražích. Na některých tratích svezou kola zdarma a je také běžné kolo si v jedné stanici půjčit a v jiné vrátit.

Otrokovice, Kroměříž, Staré Město nebo Valašské Meziříčí. To jsou města, kde si na vlakových nádražích mohou lidé letos půjčovat jízdní kola, někde i elektrokola a koloběžky. A zájem o službu roste. „My jsme za ten nárůst samozřejmě velmi rádi a jedním z důvodů může být také to, že naše služba ČD Bike nabízí spoustu bonusů,“ vysvětlila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Mezi ně patří například to, že dráhy nabízejí na vybraných trasách vypůjčení kola zcela zadarmo. „Stačí, aby si cestující zakoupil jízdenku, a veze pak kolo ve vlaku zcela bezplatně,“ uvedla jeden z příkladů mluvčí Českých drah. Ve Zlínském kraji je podle ní těchto tras celkem deset. „Zároveň mají cyklisté jako bonus možnost si vypůjčené kolo nechat zcela zdarma nechat uschovat v šesti dalších stanicích v regionu, například v Bystřici pod Hostýnem, Hulíně nebo Chropyni,“ vyjmenovala. Kolo leze podle Rajnochové navíc vrátit v jiné stanici, než ve které bylo zapůjčeno.

přeprava jízdních kol

Cena za půjčení jízdního kola nebo koloběžky vyjde zájemce na jeden den 160 korun. S In-kartou pak lidé zaplatí 120 korun. „Zapůjčení elektrokola vyjde na tři sta korun a s In-kartou zaplatí zákazník 250 korun,“ sdělila mluvčí. Vratná záloha je tisíc korun za jízdní kolo nebo koloběžku a tři tisíce za elektrokolo. Zálohu cestující dostanou zpět po vrácení kola, pokud je v pořádku. „Zájemce o zapůjčení kola potřebuje jeden platný osobní doklad, následně je s ním sepsána zápůjční smlouva, zaplatí půjčovné a vratnou zálohu a může vyrazit na cestu,“ popsala Vanda Rajnochová.

České dráhy budou podle zájmu v jednotlivých stanicích navyšovat počet jízdních kol a nevylučují, že službu rozšíří také do dalších stanic. „Všechny potřebné informace naleznou cestující na našem webu pod odkazem ČD bike,“ dodala. Půjčování kol a často i koloběžek nabízejí také infocentra, třeba v Uherském Hradišti, ve Valašském Meziříčí a nově také v Rožnově pod Radhoštěm.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související