Zájem očkovat děti od 5 do 11 let má ve Zlínském kraji asi polovina pediatrů

3. leden 2022 14:54

Pediatři ve Zlínském kraji začínají tento týden očkovat proti koronaviru děti ve věku od 5 do 11 let. Zájem očkovat má asi polovina dětských lékařů. Zlínský kraj má pro ně 6 tisíc dávek vakcíny.

13. prosince 2021 byla spuštěna registrace očkování pro děti 5 až 11 let, s očkováním této skupiny se začalo 16. prosince 2021. Děti můžou být očkovány v očkovacích centrech nebo u pediatrů. Dostávají třetinovou dávku vakcíny Pfizer. U očkování je nezbytná přítomnost alespoň jednoho zákonného zástupce, souhlasit s očkováním musí oba rodiče (zdravotnická zařízení ale souhlasy hlídat nemusí).

Zájem o očkování dětí ve Zlínském kraji

Zlínský kraj objednal a dostal 6000 dávek vakcíny (v dané věkové kategorii v kraji je asi 40 000 dětí).

Jak uvedl krajský koordinátor očkování Jiří Lučan, do 3. ledna 2021 se o vakcínu přihlásilo zhruba 10 pediatrů. Podle něj teď spíše lékaři pro děti zjišťovali zájem mezi rodiči a připravovali si seznamy zájemců. V jedné ampuli s vakcínou je totiž 10 dávek a lékaři musí mít připraveno na 1 den 10 zájemců tak, aby nemuseli zbytek látky znehodnotit.

Jak uvedla předsedkyně regionálního sdružení pediatrů Eva Kalabusová, mezi svátky očkovali v kraji asi 3 pediatři, další začnou očkovat v prvním lednovém týdnu. Podle oficiálních informací má zájem očkovat asi polovina dětských lékařů.

Pediatři ve Zlínském kraji mají dvě možnosti, jak si zajistit vakcínu. Buď přes celorepublikového distributora firmu Avenier nebo přes regionální předsedkyni sdružení. V tomto případě pak pediatrům přivezou vakcínu nemocniční lékárníci.

Očkování dětí v očkovacích centrech

Kromě pediatrů očkují děti i některá očkovací centra. Ve Zlínském kraji je to očkovací místa ve Zlíně, Kroměříži, Uherském Hradišti a Luhačovicích:

Zlín - Krajská nemocnice T. Bati (pondělí až neděle od 8:00 do 17:30)
Luhačovice - IVF Czech republic s.r.o. (Zdravotní středisko, pondělí až neděle od 7:30 do 15:00)
Luhačovice - Zdravotní středisko (pondělí až neděle od 7:30 do 14:45)
Kroměřížská nemocnice (pondělí až pátek od 7:00 do 19:00)
Uherské Hradiště - Medical Plus, s.r.o. (Residence Hradební, pondělí až pátek od 8:00 do 16:00

Jak postupovat při registraci dětí?

Při očkování u pediatrů je nutné je předem telefonicky kontaktovat. Pokud chcete nechat očkovat dítě v očkovacím centru, je potřeba se (stejně jako u všech ostatních skupin) registrovat přes formulář na internetu. Rodič registraci řídí přes svůj telefon, to znamená, že mu budou chodit registrační SMS. V registračním formuláři vyplňuje údaje svého dítěte - připraví se mu tak do nabídky očkovací místa, která očkují děti. Oficiální informace včetně odkazu na registraci najdete na https://www.ceskoockuje.cz/.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související