Za kulový blesk 43 tisíc. Lidé v Morkovicích dostali odškodnění za zničené střechy

9. leden 2018 14:25

Radnice v Morkovicích na Kroměřížsku už poslala peníze všem žadatelům, kterým loni v srpnu poškodil kulový blesk majetek.  Z deseti nakonec chtěli dotaci jen tři.

Město jim vyplatilo přes 43 tisíc korun. O peníze mohly město žádat pouze ti, kterým kulový blesk způsobil škodu přes deset tisíc korun. Město jim pak přispělo patnácti procenty uznatelných nákladů.

„Majitel nejvíce poškozeného domu, který přišel o polovinu střechy, vůbec o pomoc nežádal,“ upřesnil nezávislý morkovický starosta Pavel Horák.

Bouřka zasáhla Morkovice-Slížany 11. srpna kolem 23:30.

Morkovice po noční bouři

"Trvalo to tak pět minut. Dvě střechy jsou úplně pryč, ty zmizely. Dalších asi 13, 14 je v různém stupni poškození, včetně štítů mezi domy. Škody, které tady jsou, to opravdu vypadá buď na nějaké lokální tornádo, nebo na kulový blesk," řekl tehdy starosta Horák.

O kulovém blesku hovořil i Martin Adamčík, který jeho řádění v ulici pozoroval z balkonu svého domu.

"Viděl jsem, jak to jiskří a jak kolem letěl kulový blesk. Měl tak 12 centimetrů. To byl mžik, bylo to, jak kdyby někdo odrazil tenisák, který proletěl do vedlejšího baráku," řekl Adamčík.

Kulový blesk je vzácný přírodní jev vyskytující se při bouřce. Mívá tvar bílé, žluté nebo červené koule o průměru od několika centimetrů po více než metr. Pohybuje se vodorovně a oproti běžným bleskům velice pomalu, rychlostí jen několik metrů za vteřinu.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související