Z valašských rozhlasů bude slyšet tlukot lidských srdcí. Připomene upálené a zastřelené při masakrech na konci války

17. duben 2020 15:31

Akce již druhým rokem připomene památku padlých na konci druhé světové války.

Z obecních rozhlasů v některých obcích na Valašsku se v neděli ve 13:00 ozve tlukot lidských srdcí. Akce již druhým rokem připomene památku padlých na konci druhé světové války.

Čtěte také

Projekt připravili absolventi zlínské univerzity Bernadett Királyová a Martin Cizner ve spolupráci se starosty obcí.

Pasekářské osady roztroušené po Vizovických vrších se na přelomu let 1944 a 1945 staly útočištěm pro členy partyzánského hnutí, nacisté osady vypálili.

"Minulý rok se projektu zúčastnilo celkem 12 obcí, které pustily tlukot srdce ve svých obecních rozhlasech. Letos se projekt rozrůstá, oslovují nás ostatní starostové, kteří svým připojením chtějí vyjádřit podporu a vzdát úctu padlým na konci druhé světové války," uvedla Királyová. Celkem se tak zapojí patnáct obcí.

Autoři projektu Srdce v rozhlasech zaznamenali tlukot srdce pamětníků událostí. "Jejich tep byl nasnímaný různými technickými způsoby. Výsledkem projektu není jen tříminutová stopáž tlukotu srdcí, ale především dokumentace nesoucí myšlenku sdílení a upozorňování na historické události na Valašsku," uvedl Cizner.

K akci se připojí například Valašské Klobouky na Zlínsku.

"Letos uplyne 75 let od konce druhé světové války a také od tragédií ve vypálených valašských osadách. Tradiční pietní akt u památníku na Ploštině se kvůli omezením uskutečnit nemůže, a tak je jistě příhodné podpořit tuto rozhlasovou formu," uvedla starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková (nez.).

autor: Český rozhlas Zlín

Související