Z triček do bund. Parný víkend vystřídá s nástupem nového školního roku prudký sestup teplot a přeháňky

30. srpen 2019 18:12

Až o deset stupňů klesnou podle meteorologů v úvodu prvního zářijového týdne teploty oproti poslednímu prázdninovému víkendu. Teploměr ukáže kolem 20 stupňů.

Zatímco na poslední prázdninový víkend je pro Zlínský kraj výstraha meteorologů před vysokými teplotami, které mohou překročit až 34 stupně, se začátkem nového školního roku se výrazně ochladí. Podle Českého hydrometeorologického ústavu až o 10 stupňů. Denní maxima jen mírně překročí dvacítku, pokud vůbec.

„V sobotu bude ve Zlínském kraji převážně jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 28 až 31 °C,“ uvedla Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. V neděli pak podle Záluské bude jasno až polojasno, odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. „Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, nejvyšší denní 29 až 32 °C,“ doplnila.

V úterý čekáme převážně zataženo až oblačno, v jihovýchodní polovině území zpočátku ještě déšť. Od severozápadu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na západě a severozápadě až 7 °C. Nejvyšší denní teploty v rozmezí 17 až 21 °C.
Ivana Záluská, meteoroložka ČHMÚ Brno

Změna přijde se zahájením nového školního roku. V pondělí už budou četnější přeháňky a teploty ve Zlínském kraji vystoupí maximálně nad 25 stupňů. Ochlazení bude následovat v dalších dnech. A to oproti víkendu docela výrazné. Až o 10 stupňů by měla klesnout odpolední maxima, stejně tak i noční teploty, které začnou sestupovat pod hranici 10 stupňů Celsia.

„V úterý čekáme převážně zataženo až oblačno, v jihovýchodní polovině území zpočátku ještě déšť. Od severozápadu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na západě a severozápadě až 7 °C. Nejvyšší denní teploty v rozmezí 17 až 21 °C,“ upřesnila Záluská. Velmi podobné teploty i počasí pak meteorologové očekávají i v dalších dnech.

„Ve výhledu od čtvrtku do soboty čekáme převážně oblačno, místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty jen v rozmezí 17 až 22 °C,“ dodala Záluská. Z dlouhodobého výhledu na měsíc září pak podle meteorologů vyplývá, že teploty by měly dále mírně klesat. Tropických dní či nocí bychom už se tedy dočkat letos neměli.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související