Z přehrady Les Království odtéká nejméně vody v historii. Chybí asi milion kubíků vody

4. září 2018 12:10

V přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem momentálně chybí asi milion metrů krychlových vody. Hladina je čtyři metry pod normálem, odtok nejnižší v historii, 1,4 kubíku za vteřinu, tedy půl kubíku pod vyprojektovaným minimem. A situace se může ještě zhoršit. Na odtékající vodě jsou přitom závislé průmyslové podniky podél toku Labe.

Vodočetná lať ukazující přímo na hrázi přehrady stav vody je celá odhalená. Hladina je pod nejnižším měřitelným bodem. Tam, kde běžně bývá voda, je jen bahno. Rostislav Fejk pracuje jako hrázný vodní nádrže Les Království téměř třicet let, tak nízký stav vody je podle něj neobvyklý.
„Opakuje se nám podruhé. Poprvé to bylo v roce 2015, to byl ale takhle nízký stav až čtrnáctého října. Letos už na začátku září. V současné době nám tady chybí asi jeden milion kubíků vody. Zůstává něco přes 630 000 metrů krychlových vody. Takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Všechno záleží na počasí.“

Z přehrady poprvé za téměř sto let její existence odtéká méně vody, než je stanovené minimum. Tím vlastně došlo k porušení hospodaření nádrže. Jediným viníkem je přitom počasí. Říká to vedoucí hospodářského dispečinku podniku Povodí Labe Jiří Petr. Podle něj může být navíc situace ještě horší.  „Pokud přítok do nádrže a přítok z celého povodí bude klesat, což pravděpodobně bude, tak bude samozřejmě klesat i odtok. Ale to se nedá nijak ovlivnit."

Průmyslové podniky podél toku Labe využívají vodu z řeky. Ta může chybět

Stavební postupy jako před 100 lety. I tak budou vypadat opravy na přehradě Les Království

Přehrada Les Království

Na přehradě Les Království nedaleko Dvora Králové nad Labem začala oprava. Týká se budov, které tvoří komplex této národní kulturní památky. Povodí Labe za práce zaplatí téměř 30 milionů korun. Přehrada by měla být opravená příští rok v létě. 

Na vodě v Labi je závislých několik průmyslových podniků. Například královédvorská teplárna nebo elektrárna v Opatovicích. Podle Jiřího Petra zatím obě společnosti fungují bez omezení.

„Pokud jde o elektrárnu v Opatovicích, tam dotujeme průtoky z vodní nádrže Rozkoš a jsme připraveni v tom pokračovat. Co se týče teplárny ve Dvoře Králové, pokud by se průtok dále snižoval, tak je možné, že tam k určitým problémům může dojít."

Přehrada les Království zadržuje vodu prakticky z celých Krkonoš. Zatímco teď odtéká pouze 1,4 kubíku vody za vteřinu, maximum tady zaznamenali před 18 lety. Tehdy to bylo 371 metrů krychlových, tedy asi 265 krát víc.

Spustit audio

Související