Z přírodní rezervace Prachovské skály v Českém ráji zmizely odpadkové koše. Jaký je hlavní důvod?

7. květen 2024 07:58

Z Prachovských skal zmizely odpadkové koše. Majitelé přírodní rezervace následovali krok Správy Krkonošského národního parku a apelují na turisty, aby všechny obaly a lahve, co si sebou přinesou, opět odnesli. Dohlížet na chování návštěvníků bude víc strážců přírody. 

„Kolik jich máme?“
„18 středoškoláků a 2 učitelé. Zaplatíme hotově.
„Milí přátelé, odpadky s sebou odnášíme zpátky. Průvodkyně Marcela Němcová dorazila se skupinkou studentů do Prachovských skal. „Nejsou tady odpadkové koše, v přírodní chráněné oblasti.

Průvodkyně ještě před vstupem studentům uděluje pokyny. „Je zapotřebí se k přírodě správně chovat, sám k tomu také trochu přispět.

Čtěte také

„Většina návštěvníků, kteří sem přijdou, jsou ukáznění. Ale přesto se najdou i tací, kteří různě odhazují odpadky nebo je schovávají za pařezy či je házejí přímo do lesa, vysvětluje strážce skal Miloš Zeman.

Pokud strážce turistu na nevhodné chování upozorní, jaké jsou ty nejčastější reakce? „Nejčastěji nám lidé říkají, že bychom tady odpadkové koše měli mít. Ale většina z nich pochopí, že je zapotřebí ten prostor udržovat v čistotě a pořádku.

„My především spoléháme na návštěvníky, kteří mají přírodu rádi. A to, co si do ní přinesou, to si také odnesou, říká spolumajitelka Prachovských škol Rita Štór Schliková. „Domníváme se, že to pro nás bude mít lepší dopad, hlavně také z toho důvodu, že když třeba hodně fouká vítr, nebo zvířata se do těch popelnic dostanou, tak máme odpadky po celých skalách.

Čtěte také

Na chování návštěvníků i s touto novinkou budou dohlížet strážci přírody. Aby se prostě lidé chovali tak, jak se chovat mají. „Domluvili jsme se s CHKO, že bychom mohli ještě jednoho až dva strážce přijmout. Nebo že by se zaměřili více právě na tuto lokalitu přírodní rezervace Prachovských skal. A že by s námi zejména o letních prázdninách dohlíželi na chování lidí.

Pokud strážce uvidí bezohledného turistu, má možnost mu dát blokovou pokutu? „Možnost blokové pokuty samozřejmě je, ale my se hlavně snažíme návštěvníkům vše vysvětlit po dobrém. Proč by se takto neměli chovat, co z toho plyne pro přírodu. Tedy spíše je to taková osvěta, dodává Rita Štór Schliková.

Majitelé přírodní rezervace Prachovské skály v Českém ráji nedaleko Jičína doufají, že většina turistů se bude chovat v přírodě tak, jak má. A odpadky se tady povalovat nebudou.

Spustit audio

Související