Vzdělávací centrum Sféra v Pardubicích nabízí unikátní model Země a nezapomenutelné zážitky

2. leden 2024

Vzdělávací centrum Sféra bylo otevřeno na podzim roku 2023 a sídlí v nové budově v areálu zrekonstruovaných Automatických mlýnů v Pardubicích. Sféra je určená nejen žákům a studentům, ale i běžným návštěvníkům všech věkových kategorií. Sféra nabízí poznání a zážitky hned v několika oborech.

Samotná budova je zbrusu nová a nabízí polytechnické dílny, nejrůznější laboratoře a také atraktivní program Věda na kouli neboli Science on a Sphere. Centrum připravuje netradiční formy vzdělání a propojuje vědu, moderní technologie a tradici řemesel, a to pod vedením zkušených lektorů i odborníků z regionálních firem.

Nejen děti, ale i dospělí se můžou v dílnách naučit pracovat s různými materiály, jako je textil, kov nebo dřevo. Navíc v prostředí nevšední architektury, která neschovává použité technologie, jako jsou kabeláže nebo potrubí.

Špičkovou technikou je vybavena dílna grafického designu, s tablety, plotry a 3D tiskárnami. Sféra nabízí také několik specializovaných laboratoří, opět s kvalitním vybavením, ať už jde o oblast chemie, fyziky, informatiky nebo robotiky. Ponořit se tam můžete i do virtuální reality s mnoha výukovými programy.

Učeba grafického designu a účastníci příměstského tábora ve Sféře

Věda na kouli

Začátkem anebo naopak završením návštěvy Sféry může být zážitek pod zářícím modelem naší planety. Tento sférický projekční systém nese název Science on a Sphere, Věda na kouli. Vytvořil ho americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Na projekční plochu, model Země o průměru téměř dvou metrů, se promítají výsledky měření a pozorování aktuálního počasí, oceánských proudů, nočního osvětlení na jednotlivých kontinentech, až po trasy facebookových propojení mezi světadíly.

Planeta Země se ale také může proměnit v jiné vesmírné těleso. Lze tak pozorovat povrch Měsíce nebo mlhoviny okolo dalších planet. V současné době má Sféra k dispozici asi 700 programů, které dávají nahlédnout nejen do světa přírodních zákonitostí, ale také je propojují s historickými událostmi a pokroky lidstva. Další didaktický prostor, Sférické hřiště, které rozvíjí znalosti i zručnost, si užijí nejmenší návštěvníci.

Model Země se může proměnit i na jiná vesmírná tělesa

Nový objekt, ve kterém Sféra sídlí, vyrostl v areálu Automatických mlýnů na místě bývalého skladu mouky. Za jeho vznikem stojí ateliér architekta Jana Šépky. Budovu vlastní město Pardubice a kromě Sféry v ní má své nové sídlo také Gampa, tedy Galerie města Pardubic. Návštěvníky vítají ve společném vstupním prostoru.

Vzdělávací centrum Sféra provozuje spolek Centrální polytechnické dílny. Iniciátorem proměny areálu Automatických mlýnů se stala Nadace Automatické mlýny manželů Smetanových. Ti koupili areál v roce 2016 a k obnově národní kulturní památky a Gočárovy architektury přizvali město Pardubice a Pardubický kraj.

Vzdělávací centrum Sféra sídlí v novém objektu areálu Automatických mlýnů v Pardubicích
Spustit audio