Vylomená nábytková dvířka je někdy lepší vyměnit celá

18. červen 2020

Nábytková dvířka jsou někdy příliš velikým lákadlem pro naše děti, které se chtějí zhoupnout. Jindy si za jejich vylomení můžeme vlastní nešikovností. Co ale dělat, když dvířka vylomíme ze závěsů?

Zatímco u dvířek z masivu není s opravou až takový problém, protože se případné stopy vylomení dají zakrýt vlepení suku dřeva a jeho zabroušením, s nábytkem z dřevovláknitých desek už asi přece jen problém bude. Současné závěsy dvířek jsou totiž zajištěny ve vyfrézovaných otvorech, které, pokud se vylomí, není jen tak jednoduché zakrýt. I truhlářský mistr Miloslav Pleva přiznává, že pokud by měla být oprava perfektní, je lépe obrátit se na výrobce a koupit zcela nová dvířka: „Nikdy nezakryjete vyštípnutý otvor tak, aby to nebylo vidět.“

Oprava vylomených dvířek u dřevovláknitých desek je složitější než u masivu

Co však dělat v případě, že se vám nehoda stane u staršího nábytku, kde už příslušné díly koupit nelze? V takovém případě už existují jen lepší ze špatných řešení. Tím nejobvyklejším je posunutí závěsu výše nebo níže pod původní polohu. To zajistí bezproblémovou funkci dvířek, nevyřeší to však estetický problém. Vyštípané otvory se sice také dají zalepit kusem lamina, oprava však nikdy nebude perfektní a bude vidět.

S dřevovláknitými materiály je také potřeba pracovat s mnohem větším citem. Bohužel materiál není ani zdaleka tak homogenní jako masivní dřevo, a tak není žádný problém kousek uštípnout či strhnout uchycením vrutu. Zde platí více než jinde, že se musí pracovat s citem a méně je někdy více.

Spustit audio