Vyjednávač pomohl. Vedení Baťovy nemocnice ve Zlíně má dorovnat platy lékařů

20. květen 2020 06:13

Spor mezi vedením Krajské nemocnice by mohla vyřešit dohoda o platech lékařů. Připravují ji lékařské odbory

Urovnat napjatou situaci mezi některými zdravotníky a vedením Krajské nemocnice Tomáše Bati by mohla dohoda o kompenzaci platů lékařů, kteří měli kvůli koronaviru nižší výplaty. Dohodu připravuje předseda Lékařského odborového svazu Martin Engel.

Čtěte také

Jde o to, že někteří lékaři dostali za březen výplatu nižší o několik tisíc. Upozornily na to odbory v otevřeném dopise minulý měsíc. Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL  i předseda představenstva krajských nemocnic Radomír Maráček zdůvodnili nízké mzdy tím, že lékaři měli kvůli koronaviru méně služeb nebo jinak upravenou pracovní dobu.

Dohodu o kompenzaci platů by mělo vedení podepsat příští týden. Řekl to předseda Lékařského odborového svazu Martin Engel. Ten je takzvaným mediátorem - neboli prostředníkem mezi zlínskými odbory a nemocnicí.

Podle některých zaměstnanců je komunikace s vedením špatná, proto se hejtmanství rozhodlo urovnat spor přes prostředníka.

V otevřeném dopise vytýkaly odbory i další věci, třeba změnu pracovní doby.

Poté, co na tento problém odbory upozornily, řeklo vedení nemocnice, že tato změna bude jen dočasná. I přesto, že původně avizovalo, že půjde o trvalou změnu pracovní doby.

Odborům se nelíbilo třeba to, že s posunem pracovní doby se posune taky péče o pacienty nebo se sníží dostupnost některých spojů při cestě do a z práce.

Odborářka Martina Hvozdenská teď potvrdila, že jednotlivá oddělení si pracovní dobu přizpůsobila podle toho, jaký režim je pro něj nejefektivnější.

Zatím ale stále není podepsána kolektivní smlouvu pro letošní rok. Odborářka Hvozdenská ale řekla, že kolektivní vyjednávaní je na dobré cestě. Požadavky odborů jsou totožné s těmi v minulém roce. Vedení počítá se zachováním takzvaných Sick days. K platu přidal management personálu 1500 korun.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související