Vyfouklé likérové rohlíčky od Veroniky Bačkovské jsou dokonalou tečkou po výborném obědě

Vypadají jako z cukrárny. Jejich chuť je krásně vyvážená. Ořechové těsto s náplní s příchutí vaječného likéru se skvěle doplňuje s namočenými konci v čokoládě. Upekla je Veronika Bačkovská z Hradce Králové. Nejlépe chutnají vychlazené.

Ingredience
  • Na 30 rohlíčků:
  • 45 g hladké mouky
  • 45 g hrubé mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • 90 g vlašských ořechů
  • 90 g studeného másla
  • 1 malá lžička jedlé sody
  •  
  • Na krém:
  • 200 g povoleného másla
  • 110 g moučkového cukru
  • 125 ml vaječného likéru
  • 65 g sušeného mléka
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g hořké čokolády

Postup

Do mísy nasypeme hladkou a hrubou mouku, přidáme moučkový cukr, jedlou sodu a nastrouhané vlašské ořechy. Ořechy musíme umlít nejlépe na strojku, nikoli je rozsekat v robotu. Musíme mít ořechy jemně namleté bez ostrých hran.

Všechny suché suroviny na těsto důkladně promícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo. Nejprve máslo do směsi zapracujeme pomocí nože, jako bychom ho krájeli. Teprve potom těsto spojíme rukama, pracujeme rychle, abychom těsto neohřáli. Konzistence těsta bude drobivější a není třeba ho nechat odpočinout.

Začneme rovnou plnit do formiček o velikosti cca 7 x 2 centimetrů v tom nejširším místě. Formičky nevymazáváme. Na jeden rohlíček je to ideálně 12 gramů těsta. Těsto v ruce ještě uválíme do válečku, pak vtlačíme do formičky a plníme po okraj, nevytlačujeme do těsta důlek.

Dáme na plech a pečeme asi při 155 ℃ maximálně 15 minut. Hotové rohlíčky vyskočí a jsou světle růžové. Jdou krásně vyklopit.

Mezitím si připravíme krém. V misce smícháme vaječný likér se sušeným mlékem. Máslo s cukrem rozšleháme a po lžících do něj přidáme směs vaječného likéru se sušeným mlékem.

Hladký krém dáme do cukrářského sáčku s úzkou špičkou. Do rohlíčků párátkem „vykloveme“ z obou stran dírku o průměru 3 milimetry. Pak k jedné dírce přiložíme sáček s krémem, a ten vtlačíme dovnitř. Rohlíček bude naplněný, když nám krém začne vylézat druhou dírkou ven.

Naplněné rohlíčky namočíme z obou stran v čokoládové polevě, na kterou stačí klasická čokoláda na vaření, kterou nalámanou na kousky rozpustíme ve vodní lázni.

Podáváme nejlépe vychlazené.

Veronika Bačkovská

Recept přinesla do rodiny asi před 20 lety její sestra. Teď už je ale pečení hlavně na paní Veronice. Rohlíčky pečou především na vánoce, ale ozdobí jakýkoliv sváteční stůl.

Na návštěvě jsme ochutnali i báječný studený salát s pórkem a šunkou, výtečné miletínské modlitbičky, které Veronika Bačkovská upekla podle receptu Lenky Hagerové, soutěžící z Pochoutkového roku 2022. A domů jsme si odvezli i domácí kynuté borůvkové knedlíky. Byly vynikající.

Veronika Bačkovská a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo