Vsetínu se po sporech otevřela cesta k opravě nádraží. Bude u něj obchodní galerie

18. prosinec 2017 18:50

Vsetínští zastupitelé schválili pronájem pozemku u autobusového nádraží soukromému investorovi. Tím je firma Valatrans, která zároveň získala na pronajatém pozemku na následujících padesát let právo stavby.

U nádraží totiž plánuje postavit obchodní galerii a část podzemního parkoviště za čtvrt miliardy korun. Schválené smlouvy se týkají pozemku nad městskou částí parkoviště, který si Valatrans od města pronajme.

Firma bude městu platit pět let nájemné ve výši 80 000 korun ročně, poté jednorázově v rámci zřízení práva stavby zaplatí 1,4 milionu korun.

Vedení Vsetína chce stavět další část podzemního parkoviště v pronajímané části pozemku a zrekonstruuje také celý nádražní prostor. Oba projekty jsou na sobě závislé a podle starosty Jiřího Růžičky z KDU-ČSL šlo o poslední potřebnou smlouvu. Do konce roku začne město s přeložkou sítí.

Stavba obchodní galerie měla podle původních plánů již začít, letos v lednu však podal spolek Vsetínské fórum, jehož členy jsou zastupitelé města Michal Berg a Tomáš Husa, odvolání proti územnímu rozhodnutí.

Namítali, že obchodní galerie bude stínit okolním budovám a že je v ní naprojektováno málo parkovacích míst. Námitkou se podle Růžičky zabývalo ministerstvo pro místní rozvoj, které jí nevyhovělo. "Krajský úřad Zlínského kraje odvolání zamítl a potvrdil rozhodnutí vsetínského stavebního úřadu," uvedl již dříve Růžička.

 

Spustit audio

Související