Vsetínští radní zakázali vybírání odpadků z popelnic.

Strážníci ve Vsetíně zasahovali v posledních dnech u přestupku, který je svým způsobem ojedinělý. Podle městské vyhlášky je tam totiž zakázáno vybírat odpadky z popelnic.

Novela nařízení začala platit v loňském roce, kdy radní přestali tolerovat časté rozhrabování obsahu kontejnerů. Vyhláška totiž jednoznačně tvrdí, že odpadky jsou majetkem města a lidé, kteří z nich cokoliv odnesou, se vlastně dopouštějí krádeže. Vzhledem k tomu, že cena takového zboží je diskutabilní, řeší se přestupky nízkými pokutami.

Ředitel Městské policie Zdeněk Kamelandr prozradil, že letos řešili 10 těchto zvláštních přečinů. Na pokutách vybrali asi 3 a půl tisíce korun. Dětem vybírajícím kontejnery ovšem pokuty udělit nelze. Město má samozřejmě kromě ekonomických hledisek zájem také na hygieně. Policii se hříšníky daří přistihnout většinou díky oznámení občanů. Lidé totiž popelnice většinou vybírají na místech, které nejsou monitorovány kamerovým systémem.

Ředitel Kamelandr zdůrazňuje strážníkům, že jsou ve městě především pro lidi, snaží se tedy mnohdy řešit drobné přestupky domluvou. Nicméně, potkají-li se s negativním vztahem občana k jeho prohřešku proti zákonu, nezbývá jim, než pokutu uložit. Pokud ji lidé nechtějí zaplatit na místě, na příslušném správním odboru města se jim to prodraží. Za loňský rok uložila Městská policie ve Vsetíně blokové pokuty celkem za asi 3/4 milionu korun.

autor: rv
Spustit audio