Volby ve Zlínském kraji vyhrála koalice Spolu, politolog chválí region za vysokou účast

9. říjen 2021 18:33

Sněmovní volby ve Zlínském kraji vyhrála koalice Spolu, na druhém místě bylo hnutí ANO a třetí koalice Pirátů a Starostů. Do sněmovny se dostali také dva poslanci SPD.

Parlamentní volby ve Zlínském kraji vyhrála koalice Spolu, která získala téměř dvacet osm procent hlasů. Na druhém místě skončilo hnutí ANO s necelými 27 procenty.

Třetí skončila koalice Pirátů a starostů s více jak 13 procenty, čtvrtá pak SPD s více jak jedenácti procenty.

Čtěte také

Žádná jiná strana nepřekročila pětiprocentní hranici. 

Spolu bude mít ve sněmovně čtyři poslance stejně jako ANO. Po dvou poslancích budou Piráti a Starostové a SPD. 

Čtěte také

Nejvíc preferenčních hlasů v kraji získali dosavadní poslanci Radek Vondráček z hnutí ANO, Ondřej Benešík z KDU-ČSL, Stanislav Blaha z ODS a Petr Gazdík za STAN a dále jeho stranická kolegyně, starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková. 

Preferenční hlasy do sněmovny poslaly také hejtmana Radima Holiše z ANO. Ten se zatím nerozhodl, zda poslancem bude. Chce se rozhodnout do poloviny příštího týdne. Za prioritu ale označil své působení v kraji.

Koalice Spolu vyhrála volby i ve Zlíně, v Uherském Hradišti, Vsetíně, Valašském Meziříčí nebo Rožnově pod Radhoštěm. ANO uspělo v Kroměříži a Otrokovicích.

Volební účast ve Zlínském kraji

Voleb se v kraji zúčastnilo 67,43 procenta voličů, což je o pět procent více než před čtyřmi lety. Podle politologa Jakuby Lyska z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci je Zlínský kraj ve volební účasti premiantem. V reportáži také uvádí, že to, zda člověk jde k volbám ovlivňuje zejména věk, vzdělání a spokojenost se stávající politkou.

Volby 2017 a nejvýraznější osobnosti Zlínského kraje minulého období

V roce 2017 v kraji vyhrálo hnutí ANO s 28,76 procenta hlasů, druhá byla SPD s 12,9 procenta hlasů. Na třetím místě skončila KDU-ČSL, pro kterou hlasovalo 11,41 procenta voličů.

Mezi nejvýraznější regionální politiky ve sněmovně patřili v uplynulém období Vondráček, Gazdík nebo Gajdůšková, říká politolog Karel Kouba. Podle něj se však dostatečně nevěnovali regionálním tématům:

Netradiční volební místa

Čtěte také

Volby do poslanecké sněmovny se i ve Zlínském kraji konaly na několika neobvyklých místech. Pro obyvatele Napajedel na Zlínsku byly například příležitostí projít se tamním zámeckým parkem. Volili totiž v tamním hřebčíně a mohli zpříjemnit cestu k volebním urnám procházkou zámeckým parkem, který bývá za normálních okolností neprůchozí. A této zvláštní příležitosti využil i reportér Českého rozhlasu Zlín Lukáš Veselý k rozhovorům s místními lidmi:

V Napajedlích vyhrálo volby hnutí ANO. Získalo přes 31 procent. O zhruba šest procent méně mělo hnutí Spolu, třetí skončili Starostové a Piráti. 

autoři: Markéta Janíková , Lukáš Veselý , Veronika Žeravová , Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související