Vlci mají v přírodě své místo, střílet je kvůli ochraně hospodářských zvířat nemá efekt, vyplývá ze studie

30. listopad 2023

Střílení vlků nevede ke snížení napadení hospodářských zvířat a ztrát chovatelů ovcí a koz. Zjistil to tým odborníků z Mendelovy univerzity v Brně, Hnutí DUHA a Oviedo University ze Španělska. Některé studie z jiných zemí dokonce ukázaly, že intenzivní lov může mít kontraproduktivní účinek, protože dochází k narušení sociální struktury smeček a častějšímu napadání hospodářských zvířat zbylými členy.

Čtěte také

Kvůli odstřelení například rodičovského páru se do lovu zapojí mladí jedinci a ti potom častěji než zkušení vlci napadají ovce nebo kozy. „Pokud tedy lovíme náhodně jakékoliv vlky, kteří třeba ani nepůsobí škody, nemusí to mít žádný efekt. Hospodářská zvířata tvoří zhruba jen půl procenta složení potravy vlků. Ti se pořád převážně živí zvířaty z čeledi jelenovitých a divokými prasaty. To je také jeden z důvodů, proč lov vlků není efektivním řešením škod,“ vysvětlil v rozhovoru Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně.

A jak se tedy potom chovatelé mají bránit, aby jim vlci nedecimovali stáda? „Řešením by měla být nějaká funkčnější preventivní opatření a jejich podpora, aby si chovatelé mohli zabezpečit chovy a tím pádem se ten konflikt minimalizoval,“ vysvětluje Kutal a doporučuje pořídit pastevecké psy, instalovat ohradníky nebo signalizační zařízení.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Rozhodně je třeba počítat s tím, že vlkům se v naší krajině daří a bude jich přibývat. Ochránci přírody zjistili, že jich tady žije možná už ke dvěma stovkám a minimálně jedna smečka funguje v každých horách. Naposledy se vlci objevili na Vysočině, kde se usadili na Žďársku.

Jaká je vlastně role vlka v přírodě? A za jakých okolností by Miroslav Kutal souhlasil s odstřelem určitého jedince? Poslechněte si více v pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.