Vítězní Šneci z Kunovic, nová věž v Holešově, rozhled z Rožnova a vinné sklepy v Modré. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Softbalistky Snails Kunovice mají za sebou nejúspěšnější rok v historii. Dostali se do finále české elitní soutěže, navíc si zahráli finále premiérového ročníku Euroligy. A v roce 2021 v Kunovicích uspořádají mistrovství Evropy žen do 22 let. Poslechněte si rozhovor:

Modrá na Uherskohradišťsku postavila nové vinné sklepy ze stoletých cihel. Vedení obce tak chtělo vrátit atmosféru historických sklípků. Během listopadu by měly být oba zkolaudované. Přišly na dva miliony korun. K dispozici budou spolkům, ale také pro obecní akce nebo oslavy.

Informační centrum ve Velehradě na Uherskohradišťsku věnovalo novou expozici výročí republiky a československým legiím. Nabízí dokumenty, ale také zajímavé artefakty. K vidění jsou například legionářské uniformy z Ruska a Itálie, korespondence vojáků nebo dobové fotografie. Výstava nazvaná "Rok 2018 - sto let od konce velké války- založení Československa"  potrvá ve velehradském turistickém centru do konce roku.

Kaple svatého Martina v centru Holešova na Kroměřížsku má novou věž. Původní byla v havarijním stavu. Zůstane z ní jen kovový kříž, zbytek je replika. Kříž osadí stavbaři během dvou týdnů. Veškeré náklady, přes půl milionu korun, zaplatili věřící a farnost. Kaple pochází z patnáctého století. Kdysi byla součástí chudobince, upřesnil holešovský historik Karel Bartošek. 

Opravená věž v Holešově

Tři velké květnaté louky rozkvetou v příštím roce v centru Valašského Meziříčí. Vzniknou na přibližně šest seti metrech čtverečních v zanedbané proluce na ulici Masarykova. Pozemek podél hlavního tahu na Vsetín je nevyužitý od devadesátých let.

Nové víceúčelové hřiště vznikne ještě letos ve Vizovicích. Stavbu na ulici 3. května zahájila tamní radnice v těchto dnech. Sportoviště bude mít podle místostarostky Aleny Hanákové ze sdružení Nezávislí pro Vizovice umělý povrch. Stát bude necelé dva miliony korun. Dělníci ho dokončí v prosinci.

Návštěvnost Jurkovičovy rozhledny v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku stoupá. V letošní letní sezoně zamířilo k rozhledně na Karlově kopci téměř 48 tisíc lidí. Loni jich bylo o šest tisíc méně. Podle mluvčího rožnovské radnice Tomáše Grosse roste návštěvnost už šest let v řadě.

Beskydy z Jurkovičovy rozhledny

Čtrnáct nových parkovacích míst mohou využívat řidiči v centru Vsetína. Nová stání vznikla v sousedství Dolního náměstí u Lidového domu. Jak informovala mluvčí města Alexandra Buršíková, řidiči tam musí, stejně jako například na autobusovém nádraží, používat parkovací kotouče. Maximální parkovací doba je omezena na dvě hodiny. Radnice za parkoviště zaplatila více než tři miliony korun.

autoři: Tomáš Fránek , pes , Gabriela Hykl

Související