Víkendové tipy, kam za kulturou v Ústeckém kraji

4. duben 2024

Krásní koně v Terezíně. Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích. Olympic v Teplicích. Velikonoční prohlídky zámku v Děčíně… To je jen malá ochutnávka víkendových akcí v Ústeckém kraji.

Sobota 6. dubna

Krušnohorské divadlo v Teplicích zve v sobotu na 20. hodinu na koncert legendární skupiny Olympic – Olympic Trilogy Tour 2024. Čeká vás velkolepá show plná dechberoucích efektů, projekcí a hlavně toho nejlepšího z kultovních alb Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. A aby byl zážitek kompletní, nepřijdete ani o ty největší hity z šedesátileté historie kapely Olympic.

Kapela Olympic

Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích nabízí pro všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody nejrůznější zboží. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční sortiment, jako je sadba, květiny, cibuloviny, zahradní nářadí, zahradní technika, zahradní nábytek, hnojiva, postřiky, potraviny, přírodní léčiva a řadu dalšího – například tu jsou různí pomocníci do domácnosti, čaje, uzeniny, sýry.

Každý den se také konají kreativní workshopy. Pod dohledem odborných floristů se budou každý den vyrábět zajímavé květinové dekorace - např. květinové koule, narozeninové kytice, jarní věnce nebo osázené truhlíky z přírodních materiálů a jarních květin. Výstaviště je otevřené od 9 do 17 hodin. A velmi příjemná je kyvadlová doprava od nádraží vlakového i autobusového, takže se nemusíte trmácet pěšky – navíc je tato doprava zdarma.

Koně

Z Litoměřic je to jen kousek do Terezína, kde 6. dubna v 10.45 začíná 8. ročník přehlídky plemenných hřebců a původových koní mnoha plemen. Slouží tomu zrekonstruovaná historická jízdárna.

Po slavnostním zahájení následuje ukázka vysoké školy jezdecké, ukázka Jízdní policie hl. města Prahy, westernoví jezdci, přehlídka plemenných hřebců a chovných klisen, ukázka těžkého tahu i skokové práce. Celou akci si můžete doplnit projížďkou kočárem, jízdou na ponících pro děti, k mání budou jezdecké potřeby a další. Akci pořádá Svaz chovatelů koní Ústeckého a Libereckého kraje.

Lovosice mají v sobotu v Centru Lovoš na programu Ples vína – začíná ve 20 hodin, hrát budou Party Leaders a moderují Zdeněk Lukesle a Alenka Skalová.

Nekonečná sezóna pak začíná v 18 hodin v restauraci Laura v Tisé. Od 19 hodin se bude promítat dokument Honzy Šimánka o festivalu, který se po 30 letech konal v Ostrově. Film má název Ostrov čarodějů 2. Uvidíte, co se za těch 30 let, které dělí jeden festival od druhého, změnilo. Po promítání následuje koncert kapel Secret Sakra a tisovských Goril v mlze.

Neděle 7. dubna

Jarní Tržnice Zahrady Čech v Litoměřicích nabízí v neděli už naposled pro všechny zahrádkáře, chalupáře, kutily, zahradníky a milovníky přírody nejrůznější zboží, a to od 9 do 17 hodin. Velmi příjemná je kyvadlová doprava od nádraží vlakového i autobusového, takže se nemusíte trmácet pěšky – navíc je tato doprava zdarma.

Zámek v Děčíně nabízí v letošní sezóně dva prohlídkové okruhy

Zámek v Děčíně zve na závěrečný den velikonočních prohlídek. Je to prohlídkový okruh Zlatá léta + venkovní prostory. Vydejte se do zámeckých interiérů, které obývali členové jednoho z nejvýznamnějších šlechtických rodů našeho regionu Thunové a objevte nádherně vyzdobené prostory zámku v duchu Velikonoc.

V Budyni nad Ohří v  galerii na Vodním hradě naopak 7. dubna v 16 hodin začíná vernisáž výstavy Alchymie – Střed-hoří. Název výstavy Alchymie – Střed-hoří si pohrává jak s tématem alchymie, která je s budyňským hradem spojena, tak s vulkanickým původem Středohoří a prezentuje tvorbu dvou desítek výtvarníků – ponejvíce členů Nového sdružení pražských umělců. 

Vodní hrad Budyně nad Ohří

Navzdory názvu k tomuto sdružení patří i umělci odjinud – zejména z Ústeckého kraje – například Pavel Straka z Loun, Josef Vladimír Dvořák z Litoměřic nebo Alena Petříčková s kořeny v Libochovicích, ale také Valexia z Francie nebo Irina Klamp Stanescu z Rumunska a další. Vernisáž bude mít i hudební doprovod, ale pokud ji nestihnete, tak vězte, že výstava na Vodním hradě v Budyni n. O. potrvá do 31. května.

Vyrazit ale můžete i jinam – například do Dolního Podluží, kde ve 14 hodin začíná mistrovské utkání 12. kola fotbalové Okresní soutěže dospělých. Domácí FK Dolní Podluží se utká s FK Huntířov a je na vás, komu budete fandit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.