Víkendové kulturní tipy pro Ústecký kraj

11. duben 2024

O víkendu jsou v Ústeckém kraji otevřené nejen zámky, ale i hipodrom a autodrom v Mostě nebo sklepy v Žatci. Těšit se můžete i na řadu pohádek, sportovních akcí, divadelních představení nebo koncertů.

Sobota 13. dubna

V sobotu už v 9 hodin začíná Autodrom Ultra Most 2024. Jde o běh nebo chůzi na pět kilometrů proložených různými překážkami – pro dospělé i pro děti.

Ostatně v prostoru Autodromu bude živo i jinak. 13. ročník veteránské Rallye Praha Revival opět zamířil na sever. Na 160 vozů i s některými legendami českého autosportu se vydává na silnice i silničky mezi Teplicemi a Mostem, kde musí respektovat pravidla, ale v průběhu dne budou i tři ostře závodní průjezdy závodním okruhem na Autodromu v Mostě.

Hipodrom Most

Hipodrom v Mostě 13. dubna ve 13.30 zahajuje sezónu prvním dostihovým dnem – Memoriálem Rudolfa Deyla. K dispozici bude tradiční kyvadlová doprava zdarma.

Přijďte poznat život a obchod ve starší době římské do archeoskanzenu v Březně u Loun. Otevře se v 9 hodin a od 10 do 16 poznáte starogermánská řemesla, kuchyni i válečnictví.

Zrekonstruovaná synagoga v Žatci zve v době od 10 do 16 hodin na prohlídku běžně nepřístupných sklepení pod rabínským domem. Je to akce k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel, stejně jako v Chomutově, kde si budete moci prohlédnout všechny památky.

Sezónu zahajuje také Muzeum české vesnice v Peruci. Od 10 hodin bude k vidění výstava fotografií Miroslava Blažka a kulturní program obstarají žáci perucké základní školy.

Synagoga Žatec

Na Retro Disco zve Kulturní dům v Havrani na Mostecku – začíná se ve 20 hodin a čeká vás Ein Lukesle Buntes, tedy program se Zdeňkem Lukeslem.

Dobře bavit se můžete i na taneční Jarní zábavě v Kulturním domě v Krásné Lípě – už od 16 hodin bude k tanci i poslechu vyhrávat skupina Galaxie.

Na kus řeči s herečkou Terezou Kostkovou se můžete zastavit v Kulturním domě Říp v Roudnici nad Labem v 19 hodin a můžete se zeptat na to, co vás zajímá.

Nedaleko Roudnice nad Labem je Bechlín – a tam budou mít velkou slávu. Ve 13 hodin začne slavnostní průvod obcí, následovat bude žehnání obecního znaku, hrát bude skupina Pozdní sběr, připravený je i program pro děti a večer tu slávu uzavře Obecní veselice.

Pevnost Terezín - Kavalír II

Objekt Kavalír 2 v Terezíně si pak připravil od 14 do 16 hodin program pro děti Pohádky v pevnosti. Uvidíte pohádkové bytosti, můžete si zasoutěžit o sladké odměny a nakonec si s hodnými čerty opéct buřtíky.

Neděle 14. dubna

Začínáme u pohádek – tu o perníkové chaloupce zahraje 14. dubna Sváťovo dividlo ve Štětí, v tamním kině a začátek je v15.30.

Na Jarní pohádku zve Divadlo K. H. Máchy v Litoměřicích. Skřítek Třešnička už je dávno na nohou, ale kytičky pořád ne a ne vstávat. Jen co chtějí nasadit poupátka, objeví se Mrazík Zlobivka a všechno překazí. Třešnička už si neví rady. Ale protože pohádky mají končit dobře, tak věřím, že si skřítek s tím zlobivým mrazíkem nakonec poradí. Začátek představení je v 15 hodin.

Dechové nástroje

Strhující příběh o lásce a krutosti z cirkusového prostředí s názvem La Strada – Silnice nabízí od 19 hodin Městské divadlo v Mostě. Předlohou byl stejnojmenný film Federica Felliniho, který získal i Oscara. Tentokrát jde o taneční přepis v podání Pražského komorního baletu. V uměleckém týmu je krom jiných i známý Jiří Bubeníček.

Pro milovníky dechovky pak je tu víceméně tradiční akce – Odpoledne s Lounskou třináctkou – od 14 hodin v Kulturním domě Zastávka v Lounech. 

Jestli ale chcete dát přednost aktivnímu pohybu nebo aspoň fandění, pak se vydejte do Žatce. V 8 hodin začíná na fotbalovém hřišti za řekou prezentace na Žatecký půlmaraton. Kdybyste si netroufali na těch 21 kilometrů, je připravená i kratší trasa – Žatecká desítka. Děti si mohou také vyzkoušet běh – na vzdálenosti od 400 do 1500 metrů. 

Běžkyně

Na závěr tu máme lahůdku pro fanoušky automobilového sportu. Na severu pokračuje Rallye Praha Revival se zhruba 160 účastníky včetně legend tohoto sportu. V neděli se k akci přidruží Rallycross v Motoareálu Chabařovice – jezdci své umění předvedou na autocrossové dráze. Začátek je v 10 hodin, občerstvení je zajištěné a vstup zdarma.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.