Víkend v kraji bude ve znamení koštů pálenek a vín. Děti si užijí předvelikonoční a velikonoční akce

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 5. dubna 2019

Tradiční japonské umění skládání z papíru představí výstava Origami, která odstartuje v pátek 5. dubna na zámku Lešná u Valašského Meziříčí. K vidění budou pozoruhodná díla předních folderů z České origami společnosti, výstava potrvá do 26. května. Origami bude první výstavou v nové sezoně zámku Lešná. Návštěvníkovi přiblíží nejen tradiční směry, ale i nové proudy origami, ke kterým patří například tzv. mokré skládání. K vidění budou modely předních českých autorů jako Milada Bláhová, Vít Masopust a Jiří Janíček.

Sobota, 6. dubna 2019

Ženský pěvecký sbor Karlovjanky slaví letos 75 let. Toto výročí sipřipomene 6. dubna 2019 v 16 hodin u nás ve Zvonici pořadem Písně z Valašska a Slovácka. Jako hosté vystoupí ženský sbor Děvčice z Vonice z písněmi z Luhačovského zálesí, z Kopanic a z Horňácka. Dalším hostem je cimbálová muzika Linda s primášem Stanislavem Škubalem.

Napajedla na Zlínsku mají tradici nejen v chovu ušlechtilých koní, ale také v ochotnickém divadle. Svědkem toho může být již 61. Divadelní festival ochotnických souborů, který patří k nejstarším v České republice. Festival má mimořádnou atmosféru, kterou milují jak divadelníci, tak nadšení diváci. I letos to bude od 6. do 12. dubna týden plný divadelních představení, na která se můžete vypravit do multifunkčního sálu Kina Napajedla.

3. ročník výstavy automobilů a motocyklů pod názvem CZECH DRIVE se uskuteční v sobotu 6. dubna 2019 ve Zlíně. Motoristický svátek pod taktovkou zkušených organizátorů z Barum Czech Rally Zlín proběhne opět v centru krajského města. Příznivci motorismu uvidí nablýskané automobily a motocykly na náměstí Míru před radnicí, v parku Svobody u zlínského zámku, část výstavy a doprovodného programu bude rovněž umístěna do Obchodního a zábavního centra Zlaté jablko.

Introspektiva. Tak zní název výstavy k šedesátým narozeninám akademického architekta Libora Sošťáka, kterou připravuje Muzeum regionu Valašsko na zámku Vsetín. Vernisáž se uskuteční v sobotu 6. dubna od 15 hod. v Mramorovém sále. Průřez současnou volnou tvorbou i celoživotní architektonickou činností významné osobnosti regionu bude k vidění do 30. června.

Východní Morava je region zaslíbený švestkám a dalšímu ovoci a ochutnávky produktů z pěstitelských pálenic patří k oblíbeným akcím. Na 7. Topolský košt slivovice se můžete 6. dubna vypravit do Topolné na Slovácku. Proběhne od 16 hodin v Domě u zahrádkářů.

 Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Kunovicích u Uherského Hradiště pořádá v sobotu 6. dubna košt ovocných pálenek. Je připraveno téměř 250 vzorků. Akce se koná v kulturním zařízení Pálenice v Kunovicích. Začátek v 13:00 hod. Občerstvení zajištěno. K poslechu bude hrát cimbálová muzika.

Ve Vlčnově si 6. dubna můžete dopřát postní jídelníček v podobě chleba a vína. Od 14 hodin se ve zdejším Klubu sportu a kultury budou ochutnávat vína na 46. ročníku Koštu vín. K vínu si můžete vychutnat krajíc voňavého chleba na Koštu kváskových chlebů, který je doprovodnou akcí Koštu vín. O hudební kulisu se postarají Burčáci.

Jedinečnou atmosféru noblesy, vážné hudby, barokního sálu a k tomu vybraná vína dvanácti vinařství z tuzemska a Slovenska nabídne 6. dubna od 17 hodin degustační akce Tichá vína Reduta v Uherském Hradišti. Návštěvníci se mohou těšit na více než stovku degustačních vzorků, sýry i možnost vyhrát exkluzivní vína. Atmosféra tohoto koštu vína za tónů vážné hudby v podání souboru Con Amore vyžaduje společenský oděv a umožní vychutnat si příjemný podvečer všemi smysly.

Neděle, 7. dubna 2019

Pátý ročník Jarních jazz & bluesových dnů ve Valašském Meziříčí pokračuje: Dalším jazzovým esem v rukávu letošní dramaturgie je Tom Smith Quartet. Britský saxofonista v neděli 7. dubna v 19.30 hod. přiveze vskutku mezinárodní formaci, v níž se představí ruský pianista Daniel Bulatkin, jeho krajan Max Makagonov na kontrabas, a bubeník Petr Nohavica, který zde hrál třeba v triu amerického kytaristy Assafa Kehatiho.

Velikonoce na zámku, to je oblíbená akce Muzea regionu Valašsko, kterou hostí v neděli 7. dubna zámek Vsetín. Začátek je ve 14 hod., příchozí si budou moci v rámci jednoho vstupného prohlédnout i všechny zdejší výstavy, expozice a další lákadla, včetně vyhlídky na věži. 

K tradičním jarním zvykům patří Vynášení Moreny. V Bojkovicích se o to postará folklorní soubor Světlovánek v neděli 7. dubna od 13 hodin na Tillichově náměstí.

Předzvěstí Velikonoc bude ve Starém Městě Předvelikonoční jarmark, na který se můžete vypravit v neděli 7. dubna. Na náměstí Velké Moravy, v prostorách Jezuitského sklepa či kostela sv. Ducha je od 10 až do 16 hodin postaráno o pestrý program pro děti i dospělé.

Vsetínský zámek ožije velikonočními a předvelikonočními zvyky v neděli 7. dubna. Od 14:00–17:00 hodin se návštěvníci mohou na Velikonoce připravit při zdobení kraslic, pletení tatarů či pečení jidášků. Pro dospělé je určen Velikonoční jarmark, pro děti Jarní pohádka Divadélka Leonka, Velikonoční dílna, velikonoční pásmo dětského folklorního souboru Vranečka Nový Hrozenkov a cimbálová muzika Malá Kotula. 

Pohádkový příběh Ostrov snů. V neděli 7. dubna 2019 od 15.00 hod. bude patřit Kongresové centrum Zlín dětem. Další z koncertů pro děti připravila Filharmonie Bohuslava Martinů ve spolupráci s dirigentem, moderátorem i režisérem v jedné osobě Milošem Machkem.

autoři: Tomáš Hyánek , Pavel Vacek

Související