Víkend bude vonět punčem i svařeným vínem. Pojďte na jarmark v Luhačovicích, poježdění v Rajnochovicích nebo draní peří ve Vsetíně

7. prosinec 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Pátek, 7. prosince

V pátek 7. prosince ožije centrum lázeňských Luhačovic Vánočním jarmarkem. K prodeji budou tradiční výrobky, připravené bude i občerstvení.

V Kulturním zařízení Valašské Meziříčí vystoupí v pátek zpěvák Dan Bárta & Illustratosphere. Na návštěvníky koncertu čeká od 20:00 nezaměnitelný hlas a prvotřídní hudebníci.

Tradiční Mikulášský průvod vyrazí přes obec Žlutava na Zlínsku v pátek 7. prosince v 17:30. Mikulášský jarmark bude probíhat na hřišti za sokolovnou 16.00 - 19.00 hodin, k občerstvení budou koláče, punč, svařák, guláš a jiné dobroty.

7.-9.12.2018 - Výstava vánočních betlémů v Loučce u Vizovic v Obecním sále. K vidění bude přes 50 vánočních betlémů z okolních vesnic, ale také ze vzdálenějších míst nejenom České republiky, ale i zahraničí, přes 100 adventních věnců z různých materiálů a také pohyblivý betlém ze Študlova. 

Sobota, 8. prosince

V zámku Lešná u Valašského Meziříčí se od soboty 1.12.  konají adventní dílny, ve kterých si můžete vyrobit originální vánoční dekorace. Tvořivé dílny budou probíhat každou sobotu až do 15. prosince. Tentokrát návštěvníci zhotoví adventní věnce a svícny s květinářkou Alenou Horákovou. Další sobotu Vás čeká zdobení skleněných baněk Irisa a třetí týden je na programu výroba skleněných mozaik se Sklářskou školou z Valašského Meziříčí. Poslední sobotu se můžete těšit na ukázku odlévání olova, pouštění lodiček a jiné zvyky. Dílny jsou vždy od 13 do 16 hodin.

V sobotu 8. prosince se ve vestibulu Společenského domu Sušil v Bystřici pod Hostýnem uskuteční od 8:00 do 16:00 Medový den. Prodej a ochutnávka medu, perníků, medových zákusků, kosmetika ze včelích produktů, košt medoviny a medových likérů, vlastní zdobení perníků pod vedením zkušených perníkářek a mnoho dalšího.

V Domě kultury Uherský Brod vystoupí v sobotu zpěvák Petr Bende a jeho hosté. Koncert s vánoční atmosférou začne v 17:00.

V Rusavě na Kroměřížsku je připraven 13. mikulášský jarmark na sobotu 8. prosince od 15:00 hod. u obecního úřadu. Kulturní program doplní výběr tradičního občerstvení a řemeslných výrobků.

Na sobotu 8. prosince se chystá Mikulášské poježdění, které pořádá od 10:00 do 16:00 Společnost pro obnovu Rajnochovické lesní železnice v Rajnochovicích na Kroměřížsku. Návštěvníci se mohou těšit na svezení vláčkem taženým lokomotivami BND 30 a BN 30u, na setkání s Mikulášem, čerty a andělem. Pochutnat si bude možné na grilovaných specialitách, či svařeném vínu na zahřátí.

Lesní železnice v Rajnochovicích

Tradiční koncert Koledy tří národů s nádhernou vánoční atmosférou se uskuteční v sobotu 8. prosince 2018 v Otrokovické Besedě. Během odpoledne zazní koledy české, moravské, ale současně i vánoční písně dalších národů, našich sousedů. Program začne v 17 hodin, vstup je zdarma.

8. prosince ožívají ve Vlčnově památkové usedlosti čp. 57, čp. 65 a dům čp. 739 (tzv. Jizba pod kostelem). Prožijte s námi Vánoce z dob našich prababiček, okuste, jak chutná vlčnovská kyselice, zjistěte svou budoucnost při odlévání olova, zkuste si drát peří, zazpívejte si spolu s námi vánoční koledy, podívejte se, jak se vyrábí tradiční vánoční oplatky. Spatříte obchůzku Mikuláše s čertem a andělem, Lucek, pastýře, ponocného, cikánů, tří králů, koledníčků, uvidíte výměnu chlapců a děvčat ve službě.

V sobotu 8. prosince 2018 se uskuteční ve Zlíně-Loukách již 31. ročník Mikulášského běhu, který je součástí běžeckého seriálu Běhy Zlín.Spolupořadatelem je firma Krajči plus s.r.o., výrobce tradičních Cyrilových brambůrek. Výtěžek ze startovného poputuje Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek.

Neděle, 9. prosince 2018

Muzeum regionu Valašsko zve druhou adventní neděli do vsetínského zámku na tradiční předvánoční akci. Těšit se můžete na věštění budoucnosti z olova a lodiček z ořechových skořápek, obchůzku adventních bytostí či jarmark rukodělných výrobků. V tvořivých dílnách si vyrobíte adventní věnce, vystřihnete vánoční pohlednici a pro děti je připravena pohádka v podání Divadélka Leonka. Na programu je také draní peří se zpěvem valašských písniček, ukázka řemesel nebo pečení vánoček. O hudební doprovod se postará kapela Dareband a zajištěno je i chutné občerstvení. Akce se koná v neděli 9. prosince od 14 do 17 hodin.

Zvonice na Solání zve na pečení a zdobení perníčků v neděli 9.12.2018 od 10 do 15  hodin. K dobré náladě zahraje CM Jiřího Nechanického. Součástí programu je i tvořivá dílna pro děti.

autoři: Tomáš Fránek , pes

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.