Vepřová pečeně na jogurtu. Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a určitě nebudete litovat

Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.

Ingredience
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 100 g cibule
  • 120 ml jogurtu
  • česnek
  • petrželová nať
  • rozmarýn
  • tymián
  • šalvěj
  • celerová nať
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Zatímco vepřová pečeně je název kusu masa, vepřová pečínka je výraz pro pokrm, který patří k pokladům české kuchyně. Oblíbené nedělní či slavnostní jídlo můžete pojmout různě. Klasika je na smetaně, ale skvělá je i s knedlíkem a různými omáčkami, lehčí varianta je pečení na zelenině.

Zkuste s námi vepřovou pečeni na jogurtu. Určitě nebudete litovat.

Nemusíte se v receptu držet striktně vepřové pečeně, pečínku můžete připravit i z plecka nebo krkovice.

Postup:
Vepřovou krkovičku nakrájíme na plátky které pečlivě osolíme a opepříme. Bylinky nasekáme, přidáme prolisovaný česnek a sůl a vše dobře utřeme.
Každý kousek krkovičky opatrně nařízneme a do zářezu vložíme tuto směs.
Cibuli nakrájíme na stejnoměrné kousky, vložíme do pekáčku, posypeme ji drceným kmínem a zalijeme jogurtem.
Vše dobře promícháme a navrch rozložíme připravené kousky masa.
Pečeme zvolna přikryté v troubě rozehřáté na 130°C. Na konci pečení teplotu zvýšíme a dopečeme.
Nakonec před podáváním pokrm posypeme nasekanými čerstvými bylinkami a podáme s rýží nebo opečenými bramborami a přelijeme jogurtovým výpekem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka