Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole

Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům - symbolizují vykoupení, naději a znovuzrození ukřižovaného Krista. Jsou také svátkem jara a oslavou toho, že se příroda po zimě opět probouzí. A co by to bylo za svátek, kdyby se netočil také kolem jídla?

Velikonoční recepty mají u nás dlouholetou tradici. Nejklasičtější pochoutkou tohoto období je určitě mazanec ze sladkého kynutého nebo tvarohového těsta.

Ingredience
  • cibule 1 ks
  • česnek
  • 2 brambory
  • 600 ml mléka
  • 450 ml kuřecího vývaru
  • 450 g čerstvého špenátu
  • citronová kůra
  • smetana ke šlehání 30-33 %, 4 polévkové lžíce
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 50 g másla

Na velikonoční tabuli nesmí také chybět beránek z třeného těsta, jidáše, boží milosti, nádivka plná jarních bylinek, vajíčková tlačenka nebo pomazánka.

Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy. Velikonoce jsou jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě pomlázek, kraslic a křesťanských oslav jsou především oslavami příchodu jara.

Zelená polévka má za milou povinnost oznámit nám, že jaro přišlo a že ho můžeme srdečně uvítat. Marie Úlehlová-Tilschová na toto téma napsala: Na Zelený čtvrtek má se snísti i něco zeleného, aby nebolelo v krku.

Zde se již projevuje právě pro jarní svátky příznačná touha po čerstvé zeleni, jako symbolu probuzené přírody. Tak právě na Velikonoce se podle staré zkušenosti vařívala obyčejně poprvé zelená polévka z jarních bylinek, v Podkrkonoší hlavně z vopychu (libečku), jinde z opence, řebíčku, fialkového a jahodového listí.

Postup:
Máslo rozpusťte ve velké pánvi, přidejte cibuli a česnek a chvíli smažte. Pak přidejte brambor a smažte ještě minutu. Přilijte vývar a ohřívejte, dokud se polévka nezačne vařit. Pak přilijte mléko a vše opět přiveďte k varu.
Přidejte polovinu špenátu spolu s citronovou kůrou a vařte patnáct minut, aby se špenát úplně rozpadl. Nechte vychladnout a pak polévku rozmixujte se zbylým špenátem dohladka. Vraťte do hrnce, ohřejte, osolte a dokořeňte. Když bude polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru. V miskách můžete dochutit lžící smetany nebo můžete opatrně vložit ‘ pošírovaná vejce.

Velikonoční nádivkové muffiny

Tradice trochu netradičně. To jsou Velikonoční nádivkové muffiny.

Ingredience
  • Anglická slanina
  • 200 g baby špenátu
  • 250 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 80 g čedaru
  • 2 vejce
  • 75 g másla
  • 250 ml podmáslí
  • pažitka
  • olej
  • sůl
  • pepř

Velký pátek, který býval obvykle postní. V některých krajích se půst dodržoval velmi přísně a mohl se narušit pouze jídlem z ryb.

Bílá sobota už byla z pohledu hodování mnohem veselejší. Pekly se mazance, bochánky a věnce, které ale v minulosti nesladili cukrem. Většinou se používala sladká smetana, v některých krajích se mazanec plnil tvarohem nebo se namáčel do vína.

Další tradičním velikonočním jídlem byly pečené Jidáše a jako hlavní chod se v sobotu podávala nádivka, které se říkalo také třeba sekanina, sekanice nebo snítek. My si tedy nádivku uděláme. Ovšem takovou jednodušší modernější variantu - „nádivkové muffiny“.

Postup:
Troubu předehřejte na 200/180°C. Vymažte formu na muffiny a vyložte je papírovými košíčky.
V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm na nusličky pokrájenou slaninu dokřupava. Nudličky pak přendejte na papírovou utěrku a nechte odsát tuk.
Špenát dejte do síta a přelijte vroucí vodou, aby listy zavadly. Pak propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Nasekejte nahrubo.
V míse smíchejte mouku, sůl, kypřicí prášek, jedlou sodu a většinu sýra.
V jiné nádobě prošlehejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí.
Přilijte k suchým přísadám a stěrkou krátce promíchejte, jen aby se těsto smísilo. Přimíchejte zchladlou slaninu, špenát a pažitku - těsto musí zůstat nadýchané.
Těsto rozdělte do připravených důlků a posypte zbylým sýrem.
Pečte 18-20 minut dozlatova, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Vyndejte muffiny z formy a nechte vychladnout na mřížce.

Krásné Velikonoce a dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.