Vepřová panenka s gratinovanými bramborami. Kvalitní maso připravené s láskou vás nikdy nezklame

Milujete vepřovou panenku? A víte například, že je vepřová panenka také velmi málo kalorická? Její další výhodou je nespočet možných variací na úpravu. My dnes pro vás máme jeden hodně zajímavý recept. Tak, dobrou chuť!

Bůček, kotlety, krkovice, žebírka, šunka, kolínko... pestrost vepřového masa je obrovská. Je z čeho si vybírat, protože každý kousek chutná úplně jinak!

Ingredience
  • vepřová panenská svíčková 400 g
  • 800 g brambor
  • česnek
  • plnotučná hořčice
  • cibule červená
  • olej olivový
  • sůl
  • zelený pepř
  • rozmarýn čerstvý 2 snítky
  • smetana na vaření 250 ml
  • parmazán 100 g

Nejlahodnější a nejjemnější částí je ale panenka. Tento kousek masa fascinuje gurmány a můžete z něj vykouzlit stovky skvělých jídel.

Vepřová panenka se hodí k rychlým úpravám na pánvi nebo ke krátkému pečení. Také se jí říká panenská svíčková nebo vepřová svíčková. Jde o maso ze zadní čtvrtě jatečně opracované půlky skotu.

Název je odvozen od tvaru masa (svalu), připomínajícího svíci. Jedná se o vysoce kvalitní, šťavnaté zadní maso.

Postup:
Omytou a osušenou vepřovou panenku dobře očistíme a zbavíme přebytečných blan, potřeme ji směsí ze 2 stroužků česneku, hořčice a olivového oleje, osolíme a opepříme a dejte na chvíli odležet do chladu.
Naloženou panenku opečeme na pánvi zprudka ze všech stran, maso přendáme do zapékací mísy a zasypeme tence pokrájenou cibulí. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.
Poté panenku obrátíme, přidáme pár snítek rozmarýnu a přiklopené 20 minut dopečeme.
Maso vyndáme z trouby, necháme asi 2 minuty stát, teprve pak maso nakrájíme na tenké plátky.
Gratinované brambory připravíme takto:
oloupané, omyté brambory nakrájíme na centimetrové plátky, dáme je do vymazané zapékací mísy, každou vrstvu vždy osolíme a přelijeme zahřátou smetanou s 2 drcenými stroužky česneku a posypeme parmazánem a při 180 °C pečeme asi 30 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.