Vepřová kotleta - oblíbené maso. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji zapéct v alobalu se žampióny
Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.
Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso.
- 4 vepřové kotlety
- 12 brambor
- 4 cibule
- 2 červené papriky
- 8 žampiónů
- 8 plátků anglické slaniny
- česnek
- sádlo
- drcený kmín
- mletá sladká paprika
- grilovací koření
Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Kapii očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kousky.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a v míse promícháme se solí, pepřem, paprikou, kmínem, nakrájenou cibulí a grilovacím kořením.
Alobal potřeme sádlem, položíme na něj vrstvu brambor, nahoru dáme plátek masa, česnek, anglickou slaninu, žampiony, kapii a směs dobře zabalíme do alobalu.
A vepřové kotlety se žampióny zapečené v alobalu jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Dobrou chuť!
Související
-
Kotlety plněné kysaným zelím. V zimním období si dopřejme vydatné jídlo a zužitkujme dary přírody
Vyzkoušejte s námi kotlety plněné kysaným zelím. To je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem.
-
Kotlety po staročesku. Je spousta nápadů, co s tímto oblíbeným kusem masa. Zkuste klasiku předků
Vepřové maso patří u nás k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že nepatří k nejzdravějším. Ale kotleta je po panence považovaná za nejkvalitnější část.
-
Kotlety s citrónovou kůrou a zeleninou. Část světové populace nejí vepřové. A tak zbude víc pro nás
Vepřová kotleta je chuťově výborné, relativně levné maso. Zatímco k večeři hledáme inspiraci v receptech, které jsou nejrychlejší, u víkendového oběda si rádi pochutnáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka