Večer s dechovou legendou: Jan Bílek, kapelník Túfaranky ze Šakvic

Kapelník Túfaranky ze Šakvic Jan Bílek hostem Jiřího Kokmotose a Víta Němečka v dalším vydání pořadu Večer s dechovou legendou. Povídat si budou o úspěších kapely v zahraničí a proberou i rodinu – manželka kapelníka Bílka je též členem kapely. A to vše proložené muzikou v podání Túfaranky ze Šakvic. Příjemný poslech!

Túfaranka je doma v Šakvicích, kde vznikla v roce 1978 jako mládežnický orchestr. Téměř od začátku u ní byl Jan Bílek. „Jsem starý jako Moravanka, ročník 1972,“ říká Bílek, kterého ovlivnil právě její zakladatel Slabák.

Skladby Vladimíra Pfeffra a Jaroslava Zouhara jsou základem repertoáru Túfaranky a přesto, že jde o skladby Moravanky a Moravěnky, tak třeba Jan Slabák Túfaranku pochválil za interpretaci jejich písniček.

Jan Bílek je kapelníkem, který jako jeden z mála své muzikanty skoro vůbec nemění. „Byl jsem drilař a na zkouškách jsem nešel pro sprosté slovo daleko. Cítím ale, že jsem se změnil a čekám, že do kapely přijde někdo, jako jsem byl já.“

Túfaranka možná i díky drilu kapelníka Jana Bílka reprezentovala v zahraničí, kde i mnohokrát vyhrála soutěže dechových muzik. Jenže život v muzice není jen o veselých věcech. V 90. letech se Bílkovi stala vážná dopravní nehoda, zemřel při ní jeden ze členů kapely a samotnému Janovi zachránila život náhoda.

Poslechněte si záznam dvouhodinového vysílání. Moderují Jiří Kokmotos a Vít Němeček.

autoři: Jiří Kokmotos , Vít Němeček
Spustit audio

Související