Ve Zlínském kraji začal jarní tah žab

7. duben 2006

Tradičně první začínají pouť do svých trlišť skokani. Vylézají z lesních zimovišť a stěhují se k vodním nádržím, kde se oddávají milostným hrátkám a kladení vajíček. Ve Zlínském kraji jsou největšími tahovými cestami okolí Hutiska-Solance v Beskydech, Pozlovické přehrady u Luhačovic a vodní nádrže Koryčany na Kroměřížsku.

V cestě roztouženým obojživelníkům však stojí frekventované silnice. Přes ně žáby přenášejí ochránci přírody. Miroslav Dvorský z Valašského Meziříčí prozradil, že na Hutisku ještě žabám v cestě stojí sníh. "Tady v nížinách do nadmořské výšky asi 400 metrů tah žab už začal. Na něklika místech okresu Vsetín jsme už našli přejeté žáby, ale záchrannou akci budeme letos provádět v okolí rybníčku v Hutisku-Solanci. Ležela tam ještě spousta sněhu přesně v té oblasti, kde instalujeme zábrany. V podstatě se dá říci, že by tam teď ještě ani nešly nainstalovat."

V uvedené lokalitě v Hutisku-Solanci obvykle v prvních několika dnech až během jednoho týdne táhne velké množství skokanů hnědých a později i ropuch obecných. Řádově se jedná o stovky živočichů. "V první roce záchranné akce jsme během jediného víkendu přenesli asi dva a půl tisíce živočichů," vzpomíná Miroslav Dvorský.

V první fázi jarních migrací obojživelníků začínají svoji pouť nejdříve převážně skokani hnědí a skokani štíhlí a na ně navazují ropuchy obecné. "Mám na zahradě vykopané tři takové tůňky. Při nedávné obhlídce jsem tam našel asi 20 skokanů hnědých a 5 nebo 6 skokanů štíhlých," popsal aktuální stav na příkladu Miroslav Dvorský z Valašského Meziříčí.

Na opačném konci Zlínského kraje v Koryčanech letos budou zkoušet úplnou novinku. Kolem tamní přehrady vybudovali vodohospodáři betonové zábrany a tunely pod silnicí. Ochránci přírody tak budou jenom kontrolovat, zda tisíce obojživelníků využijí nabídnutou cestu.

autor: rv
Spustit audio