Ve Zlínském kraji i na jižní Moravě v září přibylo nezaměstnaných

Už třetí měsíc na Zlínsku stoupá počet lidí bez práce. Nezaměstnanost v kraji během září vzrostla na 9,1 procenta.

Počty nezaměstnaných rozšířili především absolventi škol. Hned prvního října ale začal další příliv - tentokrát ve Valašském Meziříčí. Do evidence se přihlásilo 180 bývalých zaměstnanců ze zrušené továrny Schott Solar.

„Konkrétně já padesátiletá žena, kde budu hledat práci? Mám děti, peněz je třeba a nevím, co se kde najde,“ řekla jedna z propuštěných pracovnic z valašskomeziříčské továrny.

Na Zlínsku během září zároveň ubylo pracovních míst. Na jedno volné místo připadá devatenáct uchazečů.

„Mezi nejčastěji nabízená volná pracovní místa patří obsluha a seřizovač obráběcích strojů, obchodní zástupci, svářeči, nástrojáři a řidiči nákladních automobilů,“ upřesnila Miriam Majdyšová ze zlínské krajské pobočky úřadu práce s tím, že volných míst je asi 1 500.

Lidí bez práce přibylo i na jižní Moravě

Také v Jihomoravském kraji minulý měsíc přibylo nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti za letošní září vzrostla o desetinu na 9,4 procenta.

Nezaměstnaných přibyla minulý měsíc v evidenci asi tisícovka. Celkový počet lidí bez práce v Jihomoravském kraji tak překročil šedesátitisícovou hranici.

Volných míst naopak asi dvě stovky ubyly. Úřad práce hlásí počet 3 100. Třetina jich je v Brně. Na jedno pracovní místo v Jihomoravském kraji připadá asi 19 nezaměstnaných. Nejvyšší míra nezaměstnanosti v kraji je na Hodonínsku.

autoři: Vladan Dokoupil , rv
Spustit audio