Ve Zlíně se vyrábí nouzové přístřešky pro uprchlíky a oblasti postižené katastrofami. Vejdou se do dvou krabic

11. květen 2022 11:45

Zlínská firma Spur posílila výrobu součástí nouzových přístřešků. Může za to válka na Ukrajině i další světové konflikty. V reportáži se dozvíte, jak takový domek vzniká, k čemu je určen a čím je vybaven.

Zlínská firma Spur posílila v posledních několika týdnech výrobu plastových panelů na stavbu nouzových domků pro uprchlíky a pro oblasti postižené katastrofami. Jedním z důvodů je válka na Ukrajině, vysoká poptávka po těchto mobilních domech je ale po celém světě. Přístřešky v Česku rozděluje mezinárodní humanitární organizace Better Shelter prostřednictvím hasičského záchranného sboru.

Za myšlenkou nouzového obydlí stojí zmiňovaná nezisková organizace Better Shelter. SPUR je pouze výrobcem opláštění, přičemž dohromady s ostatními komponenty vyráběnými v jiných firmách se domky kompletují jinde.

Ve skladech je nyní těchto domků jen pro Českou republiku připraveno na 500, a to jako zásoba pro případ vyššího přílivu uprchlíků.

Přeprava nouzového přístřešku na místo určení je velmi jednoduchá. Dá se složit do dvou krabic o váze 80 kg, celkem tedy má 160 kg. Do následně sestaveného domku se dá přivést elektrická energie a dá se dovybavit vším, co je potřeba. Je tam dokonce i solární panel. Je odolný proti větru a dá se použít v podmínkách od mínus 30 do 70 stupňů okolní teploty.

Nouzový přístřešek od firmy Spur si můžete prohlédnout na videu:
(První video s anglickými, druhé s českými titulky.)

Spustit audio

Související