Ve Zlíně se bude vyrábět až pět milionů respirátorů měsíčně, pomůže i nový stroj z Tchaj-wanu

19. únor 2021 20:48

Novou linku na výrobu respirátorů v pátek 19. února ve Zlíně převzali zástupci Technického a zkušebního ústavu stavebního a firmy Spur. Jde o dar vlády Tchaj-wanu České republice.

Linka je jedno z pěti výrobní zařízení tohoto typu, které se vláda Tchaj-wanu rozhodla zdarma České republice věnovat. Dorazila do Česka rozložená na čtyři části letecky. Dar v pátek převzali zástupci Technického a zkušebního ústavu stavebního, který je majitelem linky. Provozovat ji budou pracovníci Spuru, který si bude linku pronajímat.

Firma Spur, která vyrábí roušky a respirátory s vrstvou nanovlákna, má nyní výrobní kapacitu čtyři miliony kusů respirátorů měsíčně na šesti linkách. Nová linka dokáže měsíčně vyrobit další až milion kusů respirátorů. Výroba respirátorů FFP2 na lince by mohla začít do týdne.

Část linky na výrobu respirátorů - dar vlády Tchai-wanu

Nanorespirátory vyrobené na tchajwanské lince budou pro zákazníky stejné jako respirátory vyrobené na vlastních linkách Spuru, stejná bude i cena. Tchajwanská strana si podle TZÚS a Spuru žádné podmínky nekladla, Spur se však rozhodl dávat zdarma pět procent vyrobených respirátorů zdravotníkům v první linii.

Příjemcem prvních čtyř linek, které do ČR daroval tchajwanský výrobce Autoland, je Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů (ECVVR), které kvůli tomu založily české firmy InoCure a GOOD MASK. První dvě darované linky zahájily v pražských Kunraticích zkušební provoz minulý týden. Další dvě by měly do Česka dorazit po 20. únoru.

Linky do České republiky Tchaj-wan slíbil dodat po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Čeští senátoři tehdy navštívili ostrovní zemi k nelibosti Číny, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou provincii.

Firma Spur přebrala linku na výrobu respirátorů, kterou zdarma dodala vláda Tchai-wanu
autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související