Ve Vsetíně pomáhají hledat práci sociálně vyloučeným

29. červen 2007

Projekt zaměstnávání sociálně vyloučených občanů pokračuje ve Vsetíně. Městem zřízená Společnost pro komunitní práci nabízí několik programů, jejichž prostřednictvím nabízí možnost hledání práce méně zdatným uchazečům. Více jsme zjišťovali od ředitele společnosti Pavla Pelce a administrátora projektu Ondřeje Slámy.

Jakou formou bude tento grantový program probíhat? Pavel Pelc: Tento grantový program má už tradici. Dobré zkušenosti, které jsou s ním z minulých let, nás nabádají, abychom v něm dále pokračovali. Tento program probíhá tak, že se dělíme o náklady na dotaci na jednoho pracovníka, na jedno vytvořené pracovní místo společně s Úřadem práce Vsetín. Nově vzniklé pracovní místo je dotováno 13.500 korunami a může být zřízeno na dobu od 6 do 12 měsíců.

Kolik míst díky vaší podpoře v minulých letech vzniklo? Pavel Pelc: V průměru to je 6 až 7. Je to podle toho jaké byly v tom kterém roce požadavky ze strany neziskových organizací a je to také omezeno finančně.

Proč vlastně do takových programů jdete? Pavel Pelc: Do těchto programů jdeme, jak už jsem říkal, s Úřadem práce. Snažíme se tedy řešit nějakým způsobem nezaměstnanost ve Vsetíně a uplynulé roky nám potvrzují, že je to správná cesta.

Jaká místa z těchto projektů nejčastěji vznikají? Ondřej Sláma: Nejčastěji jsou to nová pracovní místa v sociální oblasti. Jsou to osobní asistenti, pečovatelé a dále pak administrativní pozice, ale to je v méně případech.

Které organizace si o takovou podporu mohou zažádat? Ondřej Sláma: Vhodnými žadateli jsou nestátní neziskové organizace se sídlem nebo provozovnou, kteří mají vyrovnané závazky vůči městu.

Jak adepty vybíráte? Ondřej Sláma: Organizace nám v červnu podávají žádosti a my je společně s Úřadem práce vyhodnocujeme. Vybrané organizace si potom ve spolupráci s Úřadem práce vytipují vhodného uchazeče a na toho je potom na úřadě i na radnici ve Vsetíně schválen příspěvek.

Máte zpětnou vazbu jak vytrvalí jsou adepti, které umístíte? Ondřej Sláma: Většinou tam vydrží po dobu poskytnutí dotace. Jak je to dál, to nedokážu říct.

autor: rv
Spustit audio