Ve Valašském Meziříčí dnes začíná festival ZUŠ Afréda Radoka, představí se na něm více než osm set žáků

5. červen 2019

Desetidenní festival bude mít velké finále. Na slavnostním galavečeru v samotném závěru někteří žáci doprovodí slavného písničkáře Jarka Nohavicu.

Ve Valašském Meziříčí dnes začíná Festival Základní umělecké školy Alfréda Radoka. Během deseti dnů nabídne koncerty a divadelní představení na různých místech ve městě. Představí se na nich více než osm set žáků školy. Mnozí z nich v minulých týdnech nacvičovali skladby nejen pro vystoupení svých hudebních oborů, ale také pro speciální koncert. Na galavečeru na závěr festivalu doprovodí písničkáře Jarka Nohavicu.

Na budově školy visí pamětní deska Alfréda Radoka, kterou zde škola vyvěsila před několika lety jako poctu slavnému režisérovi. „Deska samotná je nádherná, neboť je to dílo Ivana Tajmra a on je přítel Davida Radoka, který s pojmenováním naší školy po jeho tatínkovi Alfrédu Radokovi souhlasil,“ vysvětlil ředitel školy Petr Hajdyla.

Dojde k zajímavému propojení žáků dramatického oboru a smyčcového orchestru naší školy. Bude to 14. června v evangelickém kostele ve Valašském Meziříčí.
Petr Hajdyla, ředitel školy

Slavného režiséra připomíná nejen deska na zdi budovy, ale také desetidenní festival, který představí všechny čtyři umělecké obory školy. Je mezi nimi i obor dramatický. „Naši mladí divadelníci si připravili tři divadelní inscenace, přednes poezie a prózy a také herecké monology,“ uvedl. Divadelníci také spojí své umění s hudbou. „Dojde k zajímavému propojení žáků dramatického oboru a smyčcového orchestru naší školy. Bude to 14. června v evangelickém kostele ve Valašském Meziříčí,“ upřesnil ředitel.

Letos slaví škola výročí svého založení. A tak si podle ředitele Petra Hajdyly nadělila dárek. „Tím, že slavíme osmdesát let, tak jsme chtěli nějakou pořádnou pecku. Podařilo se nám domluvit koncert s Jaromírem Nohavicou. Vystoupí se sedmnácti skladbami a každá bude doprovázena jiným tělesem naší školy. Jsou to pěvecké sbory, jazzový orchestr, smyčcový orchestr, dechové těleso, které se seskupilo speciálně pro tento účel, a naši bubeníci,“ vyjmenoval.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související