Ve Svatém Kříži na Vysočině sedí u stolu Jára Cimrman, inspektor Trachta a starostlivá Růženka

29. prosinec 2023

Stopy českého velikána Járy Cimrmana najdeme ve všech koutech naší země. Stejně jako jeho vynálezy. V obci Svatý Kříž na Vysočině mají dokonce žulové sousoší, kterému dominuje právě sám vědec, umělec, spisovatel a vynálezce Jára Cimrman.

Kamenné sousoší stojí před bývalou hospodou U Janáčků ve Svatém Kříži u Havlíčkova Brodu od září 2020. Právě v této hospodě se údajně český génius v roce 1895 zastavil poté, co při brodění se řekou Sázavou ztratil jeho kůň podkovu. Autorem sousoší je Radomír Dvořák, který vytvořil například i Národní památník odposlechu v lipnických lomech nebo Hlavu XXII s tváří Jaroslava Haška u Lipnice nad Sázavou.

„Jára Cimrman je ten v klobouku s brkem v ruce a píše na stůl svoji myšlenku,“ říká majitel bývalé hospody U Janáčků Jiří Plodík. Cimrmanova myšlenka je do kamene vyrytá a zní: Některé mé myšlenky by měly být tesané do kamene, ale jenom některé. Naproti sedí inspektor Trachta s hlavou v dlani a nejspíš přemýšlí. A do třetice u stolu sedí Růženka ze hry Hospoda Na mýtince.

Nápis ovšem není jen na stole, ale i pod stolem. „Pan Dvořák říkal, že když se v hospodě společnost opije a spadne pod stůl a někdo jim dá do ruky tužku, tak ty nejkrásnější myšlenky píšou zespodu na stůl,“ říká Jiří Plodík s tím, že turisté si kamenný stůl ve Svatém Kříži velice oblíbili. Rádi se tam zastaví a posvačí u jednoho stolu s českým velikánem.

Interiér Divadla U Janáčků

V bývalé hospodě dnes sídlí Janáčkovo divadlo. Ochotníci hrají hry Divadla Járy Cimrmana, samozřejmě se souhlasem autorů. „Hráli jsme České nebe, Dobytí severního pólu, Blaník a Dlouhý, Široký a Krátkozraký,“ vyjmenovává Jiří Plodík. Členové Divadla Járy Cimrmana dokonce pomník slavnostně odhalovali.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.