Vdolky

Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku. Jedná se o vdolky, ale nenechte se zmást, jde o tradiční pečené koláče, nikoliv vdolky smažené.

Připravte si následující suroviny:

  • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • 70 g cukru
  • 2 dl oleje
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • 1/2 l mléka
  • kostku droždí
  • špetku soli

na posypku:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla

na náplň:

  • 100 g tvarohu
  • povidla

Postup:

  1. Zaděláme kvásek, necháme vzejít, přidáme mouku, vajíčka, necháme vykynout, 2x těsto přemísíme.
  2. Rozdělíme těsto na půl.
  3. Na desce těsto rozválíme do pruhu, na střed klademe tvarohovou náplň.
  4. Přeložíme kraje, přeneseme na plech, tam poválíme, natřeme povidly a posypeme posypkou.
  5. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 stupňů, dokud korpus není zlatavý.

Související

  • Mrkvový koláč s jablky

    „Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost.“ V Apetýtu servírujeme mrkvový koláč s jablky.

  • Kremeše

    Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.

  • Tip na nepečené vánoční cukroví: Kuličky Tiramisu

    Na adventním věnci už hoří tři svíce, a tak vás i v dnešním Apetýtu zveme k vánočnímu cukroví.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?