Valašskomeziříčtí ochránci přírody vydali Beskydský poutník - jeho účelem je motivovat děti a dospívající k poznávání krajiny

Pracovníci Českého svazu ochránců přírody z Valašského Meziříčí opět přispěli k ekologickému vzdělávání mládeže. Včera vyšel pracovní sešit Beskydský poutník. Je součástí projektu, který má motivovat děti a dospívající k poznávání přírody i zákonů.

Ti nejvytrvalejší, kteří deník poctivě vyplní, mají podle jednatele svazu Milana Orálka možnost stát se v budoucnu oficiálními Strážci ochrany přírody. " Předpokládáme, že si vychováme jakousi další generaci ochránců v Beskydech a že ty děti daleko víc vtáhneme do oblasti ochrany přírody a nebudeme se držet jen klasických věcí, jako jsou stopy zvěře, počasí a takové ty běžné zálesácké věci. Vynasnažíme se dětem nabídnout i to, co dnes hýbe celým životem, to znamená právo, zákon i péče o ochranu přírody," vysvětluje Milan Orálek.

V Beskydském poutníkovi se nachází spousta různých úkolů, které musí jeho držitel splnit a mimo znalostí by měl také projít několik stovek kilometrů Beskydami nebo jinými horami. " Za to, co udělá, bude dostávat určité odstupňované ocenění," doplňuje jednatel Českého svazu ochránců přírody Orálek. Strážcem ochrany přírody ale může být jmenován až po dvou letech praxe jako zpravodaj, a to až po jednadvacátém roku věku.

Úkoly, které budoucí ochránce v Beskydském poutníkovi najde, nejsou podle jednatele svazu Milana Orálka nikterak složité. " Zájemce musí projít určité naučné stezky, poznat je a vědět o čem jsou. Dalším úkolem je třeba rozlišit několik rostlin, vyjmenovat živočichy, kteří jsou právě podle nějakého zákona chráněni a nebo najít a upravit v lese studánku," dodává Milan Orálek.

Beskydský poutník vyjde v nákladu jednoho tisíce výtisků a Český svaz ochránců přírody z Valašského Meziříčí jej bude distribuovat společně s Chráněnou krajinnou oblastí Beskydy. Vzhledem k tomu, že je zápisník použitelný ve všech oddílech, které pracují s dětmi, bude použit v celém kraji i na Krajském úřadě ve Zlíně, který vydání této publikace podpořil.

autor: rv
Spustit audio