Vajíčka jsou v každé kuchyně nezbytná. Jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
15. duben 2022
Bez vajec se neobejde žádná hospodyňka. Za správných skladovacích podmínek mají trvanlivost až pět týdnů. Jak zachovat vyklepnuté žloutky déle čerstvé či jak udělat z jednoho bílku více sněhu?
- Žloutky zůstanou čerstvé i několik dní, když je ponoříte do mléka a necháte v lednici.
- Z jednoho bílku uděláte více sněhu, když k němu přidáte jednu polévkovou lžíci opravdu studené vody.
- Sníh se bude lépe šlehat, když přidáte pár kapek citronové šťávy nebo bílého octa se špetkou soli.
- Domácí majonéza se nesrazí, když budou mít olej i žloutky stejnou teplotu a olej budete přidávat po kapkách.
- I popraskaná vajíčka můžete uvařit tak, aby nevytekla. Stačí, když vodu pořádně osolíte.
- A ještě známá věc na závěr. Vajíčka se budou mnohem lépe loupat, když je necháte chvíli stát ve studené vodě.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.