Dřevěné nádobí potřebuje svou údržbu. Jak ho udržet v dobrém stavu?

Dřevěné vařečky časem nasáknou tukem, kterého se zbavíte jednoduše tak, že je vyvaříte. Stačí pouhých deset minut. Až trochu vychladnou, vydrhněte je ještě drátěnkou a naposled opláchněte teplou vodou.

Dřevěné vařečky časem nasáknou tukem, kterého se zbavíte jednoduše tak, že je vyvaříte. Stačí pouhých deset minut. Až trochu vychladnou, vydrhněte je ještě drátěnkou a naposled opláchněte teplou vodou.

Dřevěná prkénka vysychají a praskají. Do dobré kondice j.e vrátíte velmi rychle. Na několik hodin je přikryjete vlhkou utěrkou a praskliny se samy krásně zacelí.

Dřevěnou mísu na salát nebo ovoce ještě před prvním použitím vytřete ubrouskem namočeným v rostlinném oleji. Nikdy ji nemyjte saponátem, vždy jen teplou vodou a po každém umytí znovu naolejujte.

Dřevo je krásné a trocha práce navíc s jeho údržbou stojí za to.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio
    • SportPromo_Kam na výlet ve Zlínském kraji_léto_2100x700.jpg
      Kam na výlet
    • SportPromo_Na pohovce Jožky Kubáníka_Zlín_2100x700.jpg
      Na pohovce Jožky Kubáníka
    • Záhady a tajemství Zlínského kraje, pořad Zlín, SportPromo, zahady-tajemstvi_2100x700.jpg
      Záhady Zlínského kraje
    • Rodáci známí neznámí, pořad Zlín, SportPromo, rodaci_2100x700.jpg
      Rodáci známí neznámí

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

    Jan Rosák, moderátor

    slovo_nad_zlato.jpg

    Slovo nad zlato

    Koupit

    Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.