Václav Havel mi udělal jméno. Štve mě, když na něj někdo nasazuje, říká fotograf Tomki Němec

28. listopad 2019

Několik let intenzivně fotil prvního polistopadového prezidenta. A tato zkušenost mu otevřela dveře k dalším profesním výzvám. Tomki Němec se dnes na Václava Havla nedívá nekriticky, ale za „havlistu“ se rozhodně považuje.

V sobotu 16. listopadu fotografoval na demonstraci organizovanou spolkem Milion chvilek pro demokracii. „Nebylo to ale na objednávku,“ vysvětluje. „Mikuláš Minář je zajímavý kluk a říkal jsem si, že by stálo za to ho fotit tím způsobem, jak to dělám – od rána do večera.“

Čtěte také

„Šest let jsem také fotil Karla Schwarzenberga,“ připomíná. A dodává, že příští rok se chystá pořízené fotografie probrat. Pokud budou dobré, mohla by z nich být knížka.

Učící se prezident

„Ten cejch, že jsem fotograf Václava Havla, na čele mám. Ale dneska mi to už vůbec nevadí. Dřív mě to trochu mrzelo, protože jsem udělal i jiné obrázky,“ komentuje nejzásadnější etapu svého profesního života Němec.

Havel koukal za roh, a to je dáno jen někomu.
Tomki Němec

„Všichni kdo si to pamatujeme, víme, že počátky 90. let byly nabité energií a Havel byl učící se prezident. Měl kolem sebe bezva partu lidí, kteří byli převážně kamarádi nebo kamarádi kamarádů… Ty tři roky, které jsem fotil, to pro nás bylo pole neorané,“ vzpomíná.

Na prvního porevolučního prezidenta se Tomki Němec nedívá nekriticky. Za takzvaného havlistu by se ale označil. Když někdo na Václava Havla nasazuje, tak mě to štve. Byl to člověk z masa a kostí jako každý z nás a měl své mínusy, ale ty plusy byly základ.

Klíč k New Yorku

Několik let intenzivní práce v bezprostřední blízkosti prezidenta ho profesně formovaly, myslí si fotograf. „Václav Havel mě takzvaně udělal. To téma bylo obzvlášť v té době velmi žádané i ve světě.“

Na základě prezidentových fotografií dokonce získal doporučení od slavné americké fotografky Annie Leibovitz. „To mi pak v New Yorku okamžitě všude otevíralo dveře,“ dodává Tomki Němec.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí se slavným fotografem. Tomki Němec Vzpomínal také na to, jak se k práci fotografa na Hradě dostal i proč později odešel.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.