Václav Havel byl nejspíš nejúspěšnějším snílkem světa, myslí si Michael Žantovský

11. listopad 2019

V pondělí 11. listopadu probíhá konference Českého rozhlasu Plus Evropa bez železné opony: 30 let svobody. V bývalém Federálním shromáždění řečníci zhodnotili nejen to, jak jsme těch 30 let svobody využili.

Po přivítání generálním ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem a generálním ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem zavzpomínal ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský na osobu bývalého prezidenta, kterému dělal mluvčího.

„Jak mohlo dojít k tomu, že muž který nikdy nezastával žádnou vážnou funkci, se během 48 hodin stal neformálním vůdcem Občanského fóra, během jediného týdne všeobecně uznávaným představitelem opozice a během šesti týdnů hlavou Československého státu? Pochopíme-li tento zdánlivý paradox, pochopíme mnohé o roli Václava Havla i listopadu 1989,“ řekl Žantovský. 

Šéfredaktor deníku Gazeta Wyborzcza Adam Michnik zavzpomínal na rok 1989, kdy podle něho nastala doba naděje. „Bojovali jsme za svobodu Polska a zároveň svobodu člověka v Polsku. Měli jsme pocit, že náš boj je součástí něčeho nového a většího.“

„Pád komunismu spojený v naší zemi s událostmi 17. listopadu 1989 je v každém případě největší událostí našich moderních dějin,“ zahájil svůj projev český exprezident Václav Klaus. „Byla to událost vysoce pozitivní.“ Zároveň se podíval i na současnou společnost.

Ohradil se proti novým nebezpečím v podobě multikulturalismu, genderismu nebo enviromentalismu, před kterými je třeba současný svět bránit.

Bývalý polský prezident s držitel Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa upozornil třeba na to, že lidé ve většině států nechodí k volbám. „Za dvacet třicet let, pokud nezměníme systém uspořádání, lidé nebudou chodit k volbám vůbec a budeme mít čím dál tím hloupější vůdce,“ míní.

Magda Vášáryová, bývalá slovenská politička a diplomatka, se ve svém projevu soustředila i na mladou generaci.

Úvodní část konference zakončil europoslanec a spoluzakladatel strany Fidesz Tamás Deutsch.

Podívejte se na celé zahájení na videozáznamu, nebo si některé z projevů poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jan Bumba , jpr