V Uherském Hradišti mají nové povodňové hlásiče, obyvatelé budou varováni včas

5. únor 2013

Šedesát bezdrátových povodňových hlásičů dala nainstalovat radnice v Uherském Hradišti. Varovný systém pokrývá větší část města, které v roce 1997 zaplavila Morava. K třímilionové investici přibude ještě další etapa v přibližně stejné hodnotě. Ta má podle starosty Květoslava Tichavského z ODS zabezpečit chod krizového štábu během případných záplav.

„Jednalo by se o to, že bychom chtěli dodělat hlásiče po celém městě Uherské Hradiště. Součástí projektu je také náhradní zdroj energie, který by byl na Měšťanské besedě a který by v případě nějaké havárie byl schopen udržet chod městského úřadu a městské policie, což je myslím velmi důležité,“ uvedl Tichavský.

Aktuální stav hladiny Moravy a vodních srážek teď mohou obyvatelé Uherského Hradiště sledovat on-line na webových stránkách města. Radnice spustila aplikaci, která usnadní občanům orientaci v krizových situacích.

Instalovali jsme, dá se říct, po celém Uherském Hradišti šedesát bezdrátových hlásičů, což souvisí se zmíněným projektem. A sice v Rybárnách na Mojmíře, ve Štěpnicích, přímo na Moravním nábřeží a v centru města. Tento monitoring může rovněž pomoci k předpovědím případných srážek, jaký bude stav řeky Moravy, den nebo dva dopředu,“ vysvětlil Květoslav Tichavský.

autor: rv
Spustit audio