V Otrokovicích vybuchl transformátor napětí. Škoda je milionová

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v noci na dnešek u požáru transformátoru v Otrokovicích na Zlínsku.

Hořelo v areálu rozvodny v lokalitě Jaříč. Podle vyšetřovatele hasičů vybuchl transformátor napětí, což poškodilo i dva sousední transformátory. Předběžná výše škody byla vyčíslena na 1,5 milionu korun, uvedl na webu krajských hasičů jejich mluvčí Roman Žemlička.

Událost způsobila asi sedmiminutový výpadek dodávek elektrické energie, řekla ČTK mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Hlášení o požáru transformátoru přijali hasiči dnes před 01:30. Na místo vyjížděli se třemi automobilovými cisternami a jedním kombinovaným hasicím automobilem. V době jejich příjezdu hořel podle mluvčího transformátor umístěný ve výšce asi pěti metrů nad zemí.

Podle Slavíkové měl transformátor technickou závadu. "Výpadek dodávek elektřiny trval necelých sedm minut, od 01:07 do 01:13. Zasáhl Otrokovicko, Hodonínsko, Kyjovsko a Uherskobrodsko. Nyní už vše funguje naprosto bez problémů," řekla Slavíková.

"Hořící olej vyteklý z transformátoru zapálil travní porost u paty příhradového sloupu. Na místo se dostavil pracovník pohotovostní služby a s velitelem zásahu se dohodli na postupu hašení. Z důvodu možných větších škod nebyla soustava vysokého napětí odpojena, a hasiči tak uhasili pouze hořící travní porost. Transformátor se nechal kontrolovaně vyhořet," uvedl Žemlička.

Rozvodna v Otrokovicích představuje pro energetiky jeden ze stěžejních uzlů, jde o rozhraní přenosové a distribuční soustavy. Po příčině vzniku požáru hasiči nadále pátrají. Na místě události pracují také policisté.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související