V Otrokovicích se při zaškolování zřítil stavební jeřáb. Vážně zranil jednoho dělníka

23. leden 2013

V Otrokovicích na Zlínsku se zřítil stavební jeřáb a zranil čtyři osoby. Jeden muž je ve vážném stavu, vrtulník ho přepravil na traumacentrum do olomoucké nemocnice. Zbylí tři muži leží na úrazovém oddělení v krajské nemocnici ve Zlíně.

V době nehody se zaměstnanci stavební firmy zaškolovali na práci s jeřábem. Když byli čtyři lidé na lávce ramene ve výšce zhruba 15 metrů, celá konstrukce se převrátila.

Jeřáb se při pádu opřel o výložník a nezřítil se úplně na zem. Pracovníci byli naštěstí upoutaní a zůstali na jeřábu viset. Jeden z dělníků, údajně cizinec, přesto utrpěl těžká zranění.

Tři lehce zraněné dělníky spustili jejich kolegové pomocí druhého jeřábu na zem. Hasiči tak museli ze zkroucené konstrukce vyprostit pouze nejvážněji poraněného muže.

Vyšetřovatelé u paty jeřábu v Otrokovicích

„Vzhledem k tomu, že nebylo jasné, jak je ten vyvrácený jeřáb stabilní, velitel zásahu se rozhodl o povolání posilových jednotek, jednak technického kontejneru a jednak i skupiny hasičů-lezců,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

„Jedna osoba, která zůstala na jeřábu a která byla vyproštěna až za pomoci lezců, byla zraněna těžce a na základě rozhodnutí přítomného lékaře byl na místo povolán vrtulník pro její další transport,“ uvedl Netopil.

Na místě teď pracují policejní vyšetřovatelé. Zaměstnanci firmy nechtějí událost komentovat.

autoři: krw , rv
Spustit audio