V ostravských tramvajích přibudou další bezpečnostní kamery

27. červenec 2018 16:20

Ostravský dopravní podnik letos ztrojnásobí počet kamer v tramvajích a autobusech. V současné době se zaznamenává dění ve zhruba 80 vozidlech, ke konci roku jich bude 226. Jsou to kamery s vysokým rozlišením a nahrávky mohou být důkazem u soudu.

Díky kamerám klesá kriminalita, ubývá krádeží a naopak roste objasněnost trestných činů ve vozidlech, potvrdil generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Kamer bude podle něj dále přibývat.

"A to díky jak doinstalaci, tak díky tomu, že budou dodána nová vozidla, která už jsou standardně vybavena kamerovým systémem s vysokým rozlišením," říká.

Cestující v ostravské MHD vytvořili nový rekord v placení jízdenek kartou

Přiložte ODISku

Lidé během třetího dne festivalu Colours of Ostrava v pátek 20. července zaplatili přímo ve vozech bezkontaktními platebními kartami 22.203 jízdenek. Dosavadní rekord byl z 20. července předchozího roku, tehdy si tak lidé koupili 14.318 jízdenek.

Policie si za první polovinu loňského roku vyžádala po dopravním podniku 46 záznamů, letos už to bylo 84. Kamery pomáhají odhalovat nejen pachatele trestných činů, které se stanou přímo v dopravních prostředcích, ale policisté je využívají i při odhalování další trestné činnosti.

"Od zavedení kamerového systému jsme zaznamenali výrazný pokles trestné činnosti v prostředcích MHD. Část pachatelů se dokonce po zveřejnění těchto záznamů přihlásí na policii sama," uvedl zástupce ředitele Městského ředitelství policie Ostrava Antonín Řezníček.

Vzroste i počet asistentů přepravy, kteří nejen pomáhají cestujícím, ale také vykazují například osoby bez platné jízdenky. V prostředcích MHD mají působit preventivně.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související