V některých studánkách na Vsetínsku je závadná voda

31. srpen 2005

Pití vody z některých studánek na Vsetínsku může lidem způsobit zdravotní potíže. Hygienici udělali rozbor devíti pramenů a pitná voda byla jen ve dvou. Zbytek je více nebo méně zasažen především bakteriemi

Nejhůře dopadly studánky Vlkoška na Jasénce a v Machalově Dvoře. Rozbor v nich odhalil velké množství bakterií, které ukazují na možnost fekálního znečištění. Stejný nález byl také ve studánce v Semetíně v Ježůvce v lokalitě Za díly. "Pití této vody může být zdravotně rizikové. Zejména pro oslabené jedince," poznamenala k nejkřiklavějším případům mluvčí radnice ve Vsetíně Eva Stejskalová.

Jiří Trezner, který vede odbor životního prostředí Městského úřadu Vsetín, uvedl, že radnice umístí ke studánkám s nevyhovující vodou nápisy, které budou příchozí informovat o stavu věcí. "Občané si zvykli užívat studánky jako zdroj pitné vody. Cítíme povinnost varovat je před znečištěním," objasnil postoj úřadu.

Kontaminace lesních a polních studánek může mít více příčin. Vodu například může znečistit hospodaření na blízkém poli. Bakterie z hnoje se dostávají do nižších vrstev půdy a studánkami pak vyvěrají na povrch. "Znečištění bakteriemi může být dáno i tím, že nad tou kterou studánkou například padla srna nebo jiné zvíře. I tlející dřevo má v sobě bakterie. Někdy není jednoduché určit jejich původ," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jiří Trezner.

Umístění tabulek upozorňujících na vodu nevhodnou k pití k té které studánce je pouze prvním krokem Městského úřadu Vsetín v této věci. Dalším bude mimo jiné sledování zdrojů znečištění. "Pokud bude někde v blízkosti například hnojiště, budeme zkoumat, zda je řádně povoleno a další okolnosti," uvedl Jiří Trezner. V této souvislosti však také upozornil na to, že vzhledem ke geologickým podmínkám na Valašsku je těžké určit zdroj znečištění dané studánky. "Může být klidně vzdálen třeba dvě stě či tři sta metrů nebo i půl kilometru," odhadl.

autor: rv
Spustit audio